19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

AIDS, kadın ve gençleri hedef alıyor

Ankara - Tespit edildiği 1981 yılından bu yana 40 milyon kişinin yakalandığı, 29.6 milyon kişinin ölümüne neden olan AIDS, özellikle kadınları ve gençleri tehdit ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün "Kadınlar Sesimizi Duyun" sloganıyla dünyada genelinde halkı bilinçlendirmeyi amaçladığı 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle, Ankara AIDS Savaşım Derneği’nce, düzenlenen toplantıda konuşan Dernek Başkanı Dilek Arman, Türkiye’deki tablonun, özellikle gençler üzerine eğilinmesini gerekli kıldığını belirtti.

Türkiye’de bilinen olgu sayısının, Haziran 2004 itibariyle 1802, bilinmeyenlerle belki 10 bini bulacağını söyleyen Arman, "Ancak önemli nokta bunların yüzde 76’sını 15-49 yaş arasındaki cinsel ve sosyal aktif kişilerin; yüzde 16’sını ise 15-25 yaş arası gençlerin oluşturması" dedi.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Başak Dokuzoğuz da hastanelerine tedavi için gelen hastaların yüzde 24’ünün kadın olduğunu ve büyük çoğunluğunun hastalığı eşlerinden aldıklarının belirlendiğini kaydetti. Dokuzoğuz, tedavi gören kadınlardan yalnızca 1 tanesinin riskli cinsel hayat nedeniyle enfeksiyonu aldığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal da özellikle kırsal alanda yaşayan kadınların eşlerine kondom kullandıramadıklarını, kadınların ve gençlerin güvenli cinsel yaşam konusunda bilinçlendirilmesi ve kadın kondomu kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

AA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 00:02:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?