18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

AIDS'te mucize gelişme

AIDS'E yol açan HIV taşıyıcısı olduğu 3 yıl önce belirlenen İngiliz Andrew Stimpson, virüsü doğal yoldan yenmeyi başardı.

İngiltere'de yayımlanan haftalık 'News of the World' dergisinin haberine göre, 25 yaşındaki Stimpson'un HIV pozitif olduğu Ağustos 2002'de tespit edildi. Bu tespitin üzerinden 14 ay geçtikten sonra yeniden yapılan tahliller, hiçbir ilaç kullanmadığı halde Stimpson'un organizmasında HIV kalmadığını gösterdi.

Doktorların bu konuda en küçük şüphesinin olmadığını yazan dergiye göre, tahlillerde hiçbir karışıklık olmadı.

Uzmanlar, Stimpson'un testlerinin önce pozitif, sonra negatif çıkmasının tıbbi açıdan olağanüstü ve kayda değer bir durum olduğunu açıkladı.

Stimpson'un, AIDS virüsünü doğal yolla yendiği bilinen ilk insan olduğu kaydedildi. Doktorlar, Stimpson'a çeşitli testler yaparak, AIDS hakkında daha fazla bilgi elde etmeye çalışacak.

Konuya ilişkin habere İngiliz gazeteleri de geniş yer ayırdılar:

Times gazetesinden özetle aktaralım:

"İskoçyalı Stimpson'ın, Hiv pozitif olduğu Ağustos 2002'de belirlenmişti. Ancak 14 ay sonra yapılan bir kan testi, virüsü artık taşımadığını gösterir nitelikteydi. Sonuç, üç test daha yapılarak doğrulandı."

"Andrew Stimpson şimdi yeni testlerden geçerek hastalıkla mücadele için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söylüyor. Bundan önce de Orta ve Güney Afrika'da Hiv'den kurtulmayı başaran başka insanlar olduğu bildirilmiş; ancak bu, testlerle kesin olarak kanıtlanmamıştı."

Fakat bazı gazeteler de habere daha bir kuşkuyla yaklaşıyor.

Örneğin Guardian gazetesi, "Hiv'i vitamin alarak yendiğini öne süren adamın esrarengiz öyküsü" başlıklı haberinde, testleri yapan hastanenin sözcüsüne dayanarak "Negatif haberi doğru; ama virüsü tamamen attığını da söyleyemeyiz. Kendi adına ve Hiv cemaati adına çağrıda bulunuyoruz; gelip yeniden test yaptırsın," demiş.

Guardian ayrıca AIDS'le mücadele gruplarının, Stimpson'ın gereken tüm testleri yaptırmadan öyküsünü bulvar gazetelerine satmasından rahatsız olduğunu aktarıyor.
KENTHABER
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2005 Pazartesi 06:00:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?