19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Aile hekimliği seneye 20 ilde

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 4 ilde başlattıkları aile hekimliği uygulamasını 2007 yılında 20 ile çıkarmayı istediklerini söyledi.

Akdağ, Jasmin Otel'de meslek temsilcileriyle düzenleyeceği toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının 2007 yılı hedefleriyle ilgili bilgi verdi.

Bakanlık olarak 2007 yılı hedeflerini üç başlıkta değerlendiren Akdağ, ''Ülkemizde şu anda aile hekimliği uygulaması 4 ilde yapılmaktadır. Bu uygulamayı 2007 yılında 20 ile çıkarmayı istiyoruz'' dedi. Akdağ, 2007 hedefleri arasında aile hekimliği uygulamasının ilk sırada geldiğini kaydederek, şöyle devam etti: ''Aile hekimliği, bakanlığımızın 2007 yılı hedeflerinden bir tanesiydi.

Diğeri ise hastanelerimizi, merkeze daha az bağımlı olan kamu özerk işletmeleri haline getirmektir. Bunun için bir kanun tasarısı hazırlamaktayız. Bunlar kamunun işletmeleri olacak. Kamu tarafından yönetilecek, kamu özerk işletmeleri olacak. Bir diğeri ise bütün hastanelerimizin ihtiyacı olan cihazların envanterini çıkaracağız. Bunları yeniden gözden geçireceğiz. Bu çalışmada hiçbir kamu hastanesinde hastanın ihtiyacı olan cihazlar açısından eksiklik kalmamasını amaçlıyoruz. Ayrıca bu hususta yöneticilerimizi de uyarmış olacağız.''

Geçmiş dönemlerde vatandaşların kamudan hakkı olan sağlık hizmetini alabilmesi için muayenehanelere yönlendirildiğini ancak bu tür uygulamalara kesinlikle karşı olduklarını vurgulayan Akdağ, ''Kamu hastanesine giden işçinin, işçi emeklisinin, eşi ve çocuğunun, esnafın, Bağ-Kur'lunun, devlet memurunun ya da yeşil kartlının gittiği devlet hastanesinde, hizmet yeterince verilmiyorsa, sağlık hizmeti için adres muayenehane gösteriliyorsa, biz bunu kabul etmiyoruz'' diye konuştu.

Özel sektöre ait bir takım kuruluşların olduğunu, insanların, cebindeki parayla bu hizmeti alabileceğini, buna bir şey demediklerini ifade eden Akdağ, şunları söyledi: ''Yani vatandaşımızın kamudan sağlık hizmeti alması hakkı iken onu almak için bir başka adrese yönlendirilmesini doğru bulmuyoruz. 4-5 sene önce hastanelerden hizmet almak için muayenehanenin yolunu tutmaktan başka hiçbir çare yoktu. Bu konu genellikle halının altına süpürülen bir konuydu.

Yani bunu herkes görmüyormuş, bilmiyormuş gibi davranıyordu. Biz bu meselelerin üzerine gittik. Hekimlerimize ek ödemeler yaparak sağlık hizmetini teşvik ediyoruz. Dolayısıyla bazı şehirlerimizde hem muayenehaneler, hem de bu tür alışkanlıklar azaldı. Bu bazı şehirlerimizde orta derecede, bazı şehirlerimizde zayıf derecede oldu. Giresun'un hangi derecede olduğunu söylemiyorum. Ama vatandaşımızı da devleti onun arkasındadır diye bilgilendirmiş olalım.''
aa
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2006 Cuma 21:50:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?