23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Aile hekimliği uygulaması eylülde başlıyor

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği uygulamasına tam 11 örnek ülkeyi inceleyerek şekil verdi. İlk uygulama pilot il olarak seçilen Düzce'de başlayacak. Sistem bir bölgede yaşayanların tümünün o bölgede görev yapacak hekimler arasında paylaştırılmasıyla başlayacak.

Hekim ev ziyaretleri ile kayıtlarını yapacak. Bu kayıtları bilgisayara geçirecek. Ardından da sürekli takip dönemine geçilecek.

Bakanlığın da uygun gördüğü sıklıkta ev ziyaretleriyle de hekim hastasını yakın takibe alacak. Hasta hekimini dinleyecek. Hekimler öncelikle hastalığı önlemeye çalışacaklar. Buna rağmen hastalananlar sistemde basamak basamak ilerleyecekler.

Hasta istediği şekilde ilaç alamayacak, hekimin istediği önlem ve önerilere uymazsa, tedavi süresi bu yüzden uzarsa masrafların yüzde ellisi hasta tarafından ödenecek.

Poliklinikten alınabilecek bir hizmet için hastaneye gidilmeyecek. Acil haller dışında aile hekimliğinin sevketmediği kişiler herhangi bir sağlık kurumuna başvurduklarında katkı payı ödeyecekler.

Doktorlar ne kadar kazanacak?

Aile hekimleri kendilerine kayıtlı kişi üzerinden sabit maaş alacaklar. Bir aile hekimi en az bin, en fazla 4 bin kişiye hizmet verecek. Kayıtlı hasta sayısı en düşük seviyede yani bin kişi olan aile hekimi uzmanı, kırsalda gezici hizmete çıkmıyorsa ve mahrumiyet bölgesinde de değilse eline yalnızca net bin 400 YTL geçecek.

Gezici kırsal hizmeti için 720 YTL'ye kadar ücret ödenecek. Ayrıca kalkınmada öncelikli illerde görev yapan personel de 900 YTL'ye kadar mahrumiyet ücreti alacak. Bu durumda 4 bin hastası olan uzman ayda 5 bin 520 YTL'ye kadar kazanabilecek.

Ayrıca bakanlık, doktorun kiralayacağı muayenehanenin bedeli ve eletrik, su gibi giderleri için aylık bin 820 YTL ödeme yapabilecek. Yine basit laboratuar tahlilleri için de bin 800 YTL'ye kadar harcama yapma imkanı tanınıyor.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2005 Çarşamba 16:59:25
Güncelleme :25 Ağustos 2005 Perşembe 12:35:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?