30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Aldatmaya karşı cinsel check-up

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Sekreteri Cinsel Terapist-Psikolog Gülüm Bacanak, var olan bir ilişkiyi geliştiremeyen ve kendilerini yeniden ifade etmeye çalışan insanların anlık hazların sürekliliğini sağlama adına aldatma yoluna gittiğini belirterek, "İnsanlık tarihinin en eski zamanlarından bu yana değişmeyen bir gündem maddesi olan aldatma, son yıllarda sosyal bir yara haline geldi" dedi.

Cinsel Terapist-Psikolog Gülüm Bacanak, "Varolan ilişkiyi bitirip yeni bir ilişkiye başlamak varken, neden bazı insanlar aldatmayı tercih ediyor?" sorusunun her dönemde farklı yanıtlarının olabileceğini vurguladı.

Bacanak, son yıllarda sosyal bir yara haline gelen aldatmanın her geçen gün arttığına dikkat çekerek, "Genel olarak temelde var olan bir ilişkiyi geliştirebilmek, üretebilmek ve yaşamı paylaşabilmek becerisini geliştirememiş kişilerin kendilerini yeniden ifade etme, dürtüsellikteki anlık hazların sürekliliğini sağlama ve sonsuz bağlanma arayışlarına aldatma diyebiliriz. Aldatma belki de insanlık tarihinin en eski zamanlarından bu yana değişmeyen bir gündem maddesidir ve son yıllarda sosyal bir yara haline geldi" diye konuştu.

Çalışmayan, üretmeyen sadece eğlenceye ve cinsel yaşama odaklanan bir model anlayışının dünyayı etkisi altına almaya başladığını ifade eden Bacanak, kendine her geçen gün daha çok taraftar bulan hedonist yaşam tarzının özellikle Türkiye'de ideali olmayan ve sorunlu gençleri tehdit ettiğini söyledi.

Gülsüm Bacanak, "Yunanca 'hedone' haz ve zevk demektir. Hedonizm kelime anlamıyla hazcılık, haz alma anlamına gelen, en üstün iyiliğin haz olduğunu ileri süren bir öğretidir. Cinsel hedonizm ise nefsin egemenliğidir. Yaşamın anlamını cinsel hazda bulan dünya görüşüdür. Cinsel hazza teslim olmuşluk kültü, bir değersizlik, giderek cinsel iştahı azgınlaştıran bir davranış bozukluğudur" şeklinde konuştu.

Check-up'ın risk gruplarına ve hastalıklara göre genel sağlık kontrolü olarak bilindiğini söyleyen Bacanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erken teşhis hekimler tarafından tüm hastalıkların tanısında ısrarla üzerinde durulan bir konudur. Çünkü bir kez hastalığa yakalandıktan sonra alınan tüm tedbirler ve uygulanan tedaviler hem eski sağlığımıza kavuşturmakta yetersiz kalabilir, hem de maliyet çok yüksek düzeylere ulaşır. Bu yüzden hastalıklara yakalanmadan önlemler almak çok daha mantıklıdır. Sağlıklı insanların yılda bir kez yaptırması gereken check-up adını verdiğimiz kontrollerle de vücudumuzun genel durumu hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

Check-up'ta amaç çok rahatsız edici şikayetler olmadan da hastalıkların erken safhalarında yakalanmasıdır. Check-up ile sağlanan erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhisle bulaşıcı hastalıkların özellikle aile içi yayılması önlenir, tedavi masrafları çok müthiş oranlarda azaltılır, kanser gibi ileri evrelerde tedavisi mümkün olmayan hastalıklar tedavi edilme şansı bulur. Cinsel check-up amacıyla yaptırılan tetkikler ve muayeneler de cinsel işlev bozukluklarının erken teşhisinde çok büyük rol oynamaktadır. Enstitü olarak başta üriner sistem ve genital sistem olmak üzere cinsel sağlığın korunmasında değerli halkımıza, yılda en az bir kere cinsel check-up yaptırmalarını öneriyoruz.

Özellikle ergenlik ve evlilik öncesi yapılacak cinsel chueck-up'a CİSED olarak çok önem veriyoruz. Çünkü erken boşalmadan sertleşme bozukluklarına, vajinismustan ağrılı cinsel ilişkiye kadar pek çok konu bu sayede daha hastalık başlamadan erken teşhis edilebilir ve gerekli psikolojik destek ve cinsel bilgilendirmelerle
kişi cinsel sağlığı yerinde bir birey olarak topluma kazandırılabilir. Ergenlik döneminde gençleri doktora götürüp sorunları konusunda bilgilendirmek, cinsel sorunlarda önemli bir yer tutan utanma duygusunun ortadan kalkmasını da sağlıyor. Bu nedenle ergenlik ve evlilik öncesi cinsel check-up şarttır."

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 12:35:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?