22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Aman, hasta olmayın!

Hacettepe Hastanesi susuzluk nedeniyle acil vakalar dışındaki hasta kabulunü durdurdu. Su ihtiyacını karşılayamayan hastanede ameliyat yapılmıyor. AÜ Hastanesi de cumartesiye kadar su gelmezse aynı önlemleri alacak.

Patlayan borular nedeniyle susuzluğa mahkûm kalan Ankara'da sağlıkta da tehlike çanları çalmaya başladı. Türkiye'nin en önemli tıp fakültelerinin başında yer alan Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri, tankerlerle taşınan su yetersiz kaldığı için dün yatılı acil vakalar dışındaki hasta kabulünü ve ameliyatları durdurdu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü, patlayan borulardaki onarım sürdüğü için yarın gece 24.00'e kadar şebekeye su verilemeyeceğini açıkladı. Şebekedeki tüm abonelere su ulaşması için de en az 36 saatlik bir süre geçeceğini belirten yetkililer, hastanelere de ihtiyaçları ölçüsünde tankerle su taşındığını bildirdi.

Tankerlerle gerekli su ihtiyacını karşılayamayan Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri, enfeksiyon riskini önlemek amacıyla acil vakalar dışındaki yatılı hasta alımını ve ameliyatları durdurma kararı aldı.

Taşıma su yetmedi

Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan, "Hastanelerimiz için saatlik ihtiyacımız 175 ton su. Bunun için bize her saat başı 6 tanker su gelmesi gerekiyor.

Ancak ASKİ, bize 5 tanker aracılığıyla su transferi yapabiliyor ki, bu yetersiz kalıyor" dedi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Akal da, şunları kaydetti:

"Cebeci Hastanemizde dün (önceki gün) çamaşır yıkamada sorun oldu. Oradaki çamaşırlar İbn-i Sina Hastanemize bugün (dün) transfer edilince sorun çözüldü. Hastanemizde bin tonluk su depomuz var.

Ancak iki tankerle iki saatte dolan depomuz hastane şebekesine su verildiğinde yarım saatte boşalıyor. Şu anda acil servisler ve ameliyatlar dışında çok kısıtlı su tüketimine izin veriyoruz."

Akal, cumartesi sabahından önce su gelmezse yarınki ameliyatları ertelemek zorunda kalabileceklerini açıkladı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi de ziyaretçi yasağı alırken, refakatçi sayısını da azalttı.

Kesintiye 15 Ağustos'ta karar verilecek

ASKİ yetkilileri, kente cumartesi sabahından itibaren kesintisiz su verileceğini bildirdi. Kentin en yüksek kotlarındaki abonelere su ulaşması için şebekeye doyuncuya kadar su verileceğini belirten yetkililer, 15 Ağustos'ta yeniden kesinti programı konusunda kamuoyuna açıklama yapılacağını ifade etti.

Ankara'nın 750 camisinde yağmur duası okunacak.

Ankara Müftü Yardımcısı Eyyup Demir, Miraç Kandili dolayısıyla yarın Ankara'daki 750 camide yağmur duası okunacağını söyledi.

Özellikle İstanbul Müftülüğü'nce okutulan yağmur duasından sonra müftülüğe ve imamlara vatandaşlardan yoğun talep geldiği için böyle bir karar aldıklarını anlatan Demir, yarınki cuma namazı öncesi, Kocatepe ve Hacıbayram Camii'leri merkez alınmak üzere, Ankara'daki yaklaşık 750 camide yağmur duası okunacağını bildirdi.

Duaların cami içlerinde okunacağını belirten Demir, ilçelerde vatandaştan talep gelmesi halinde ayrı bir günde de yağmur duasına çıkılabileceğini ifade etti.

'İnanan da, inanmayan da kaynakları akıllı kullanmalı'

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Saim Yeprem, yağmur duasının diğer dualardan farklı olmadığını, ancak duanın kabulü için gerekenlerin yerine getirilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Yeprem, "Yağmur yağması için dua ederiz, ama önce şartların yerine getirilmesi gerek. Dünyayı hoyrat kullanmayacaksın, ormanları yeniden canlandıracaksın, suyu israf etmeyeceksin, barajlar yaptıracaksın. Bu da fiili duadır. Hastaysan Allah'tan şifa dileyip doktora gideceksin, ilaç içeceksin. Kişinin buzdolabına ihtiyacı varsa, para biriktirmeden sırtüstü yatarak Allah'tan buzdolabı istemek olmaz" dedi.

Milliyet / Ajanslar
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2007 Perşembe 07:52:21
Güncelleme :9 Ağustos 2007 Perşembe 08:10:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?