20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Andropozdan kim korkar?

Erkeklerin 40’ından sonra yaşadıkları duygular ve geçirdikleri yaşam dönemeçlerini anlamak kolay değildir. Adına ister "andropoz", ister başka şey deyin (genellikle inkar ederler) bana göre erkeklerin de bir menopoz dönemi var. Bu dönemin kadınlardan farkı, hormonal eksilmelerin daha yavaş, sessiz ve derinden yol almasıdır.

HER erkek 40’ından, en geç 50’sinden sonra irili ufaklı bazı sorunlar yaşar. Bu sorunların arkasında tereddütler, korkular, ileri çıkış ve geri çekilmeler var. Cinsel güç, erkek için bir varlık, bir iktidar sorunudur. Kaybedilmesi yalnız cinsel değil, ruhsal alanda da sorunlar yaratır. Bazı erkekler bu sorunları fazla abartıp, işin tadını-tuzunu kaçırır. Daha ileri giden, çözümü yeni işler, genç eşler, yani köklü değişikliklerde arayanlar bile olur. Akıllı erkekler, bu dönemin yeni ve farklı bir hayata başlama fırsatı olduğunu düşünenlerdir.

Yeni bir başlangıç

Eğer amacınız "Hayattan tatlı bir huzur almak" hatta daha fazlasını isteyip "Ömrünüze ömür katmak" ise bu dönemde yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Çünkü sadece kadınların değil, erkeklerin de ömrü uzadı. Bugünlerde 50’li yaşlara merhaba diyen her erkeği en az -bir sürpriz olmazsa- 80 yıllık hatta 90 yıllık bir ömür bekliyor. Birçok şeyin biyoritmi değişiyor. Mevsimler gibi hayatın dönemleri de iç içe geçip birbiri üzerine kaymalar gösteriyor. Orta yaş 35’den 50’ye, yaşlılık 60’dan 80-90’a kayıyor. Bu süreyi yalnızca cinselliğinizi dikkate alarak, testesteronunuzu yüksek tutup formunuzu koruyarak tamamlayamazsınız. Yetmişine, seksenine gelince elinizin ayağınızın tutması, gözünüzün görüp, kulağınızın duyması da gerekiyor. Her şey cinsel güç ile bitmiyor.

Anlatmak istediğimiz şey şu: Akıllı erkekler hayatlarının bu dönemini bir kaçma, yalnızlık, unutulma, bir bitiş ve tükeniş yolculuğuna çevirmeyenlerdir. Erkek egemenliğinin tehdit altında olduğu, gücünün yeniden sorgulandığı, dünyanın kadınsallaştığı, erkeklere eskisi kadar ihtiyaç kalmadığı gibi korkulardan uzak durun.

Eğer ellili yaşlara merhaba dediniz ve artık siz de yavaş yavaş "akülerinizin boşaldığını" düşünmeye başladıysanız 2. erginliğinizi farklı ve doğru şekilde değerlendirmenin zamanı gelmiş demektir.Bu gibi korkuları bir kenara bırakın ve artık "ustalık dönemi" yaşayan tecrübeli biri olduğunuzu unutmayın.

Benim yeni kuşak "usta erkekler" için ilk önerim, Gaıl Sheehy’nin "Erkeklerde Yaşam Dönemeçleri" isimli kitabını okumalarıdır. Yazarın dediği gibi siz de "Kazançlı 40’lar, korkusuz 50’ler" yaşamak istiyorsanız kaçırdıklarını yakalamak isteyen, kafası karışık biri veya kendiyle yüzleşmeden korkan, çözümü parada, güçte, laboratuvar sonuçlarında ya da gençlik hatıralarında arayan biri olarak kalmak istemiyorsanız, gerçeği kavramanızın tam zamanıdır. Andropozdan değil, hazırlıksız yakalanmaktan korkmakta fayda var...

(*) Gail Sheehy: Erkeklerde Yaşam Dönemeçleri, Troya Yayıncılık

BİR ÖNERİ

Hayat oyununda ’ikinci ergenlik’ çağı

"Kim Korkar Andropozdan" kitabının yazarı Gaıl Sheehy, hayat oyununun bu yeni dönemine "2. erginlik" diyor. Yazara göre: "Eğer şimdi 30-40 ve hatta 50’lili yaşların başındaysanız yaşlanmaya bakışınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekir. Tıp biyoteknoloji ve beyin araştırmalarında elde edilen gelişmelerin meyvelerini toplayan, bugüne kadar bu gezegende görülmemiş şekilde kendiliğinde 80’lerine hatta 90’larına kadar yaşayacak bir canlı türüne mensupsunuz. Bunun anlamı, bugüne kadar bilinen geleneksel görev ve rollerin ötesinde ömrünüze bir ömür daha katmaya hazır olmaktır."

Ve devam ediyor: "İkinci erginlikte insan bir skor levhasına puanlar yazdırmakla yaşamında doyuma ulaşamayacağını öğrenmeye başlar. Bu maçın 2. devresi ne gençlerin oynadığı kurallarla oynanır, ne de sonuçlar aynı şekilde alınır."

Haklıdır!

AKLINIZDA OLSUN

Testesteron azalınca vücutta neler oluyor

Depresif ruh hali

Halsizlik, yorgunluk

Sıcak basması

Uyku bozuklukları

Güç kaybı

Kendini iyi hissetmeme

Unutkanlık

Sinirlilik, gerginlik hali

Cinsel isteğin azalması

Sertleşme bozukluğu

KESİP SAKLAYIN

Erkeğin cinsel döngüsü

Gail Sheehy erkek cinselliğinin dönemlerine farklı bir bakış açısı getirmiş. İşte o dönemler ve yaşadıkları...

Yarış otosu evresi: 15-30 yaş arası

Görev gereği seks: 30-40 yaş arası

Ustalar turnuvası: 40-55 yaş arası

Sörf yapar gibi seks: 55-70 yaş arası

Sarılıp yatma dönemi: 70 yaş üstü

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU/hürrriyet
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 14:15:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?