28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Ankara'da kızamık isyanı

Kızamığın yol açtığı SSPE hastalığından çocukları etkilenen aileler dün Ankara’da eylem yaptı. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda ihmali olduğunu belirten aileler "Çocuklarımız ölüme terk ediliyor. İlacına daha kolay ulaşmamız sağlansın" dedi.

SSPE hastalarının yakınları Sağlık Bakanlığı’nın kendilerine sahip çıkmadığını iddia ederek bakanlık önüne üzerinde "Hastalığımızın araştırılması için daha kaç çocuğumuzun ölmesi lazım" ve "Her eve bir cenaze" yazılı iki siyah çelenk bıraktı.

Çelenk bırakma eyleminin ardından, çeşitli illerden gelen hasta ve hasta yakınları Abdi İpekçi Parkı’na giderek burada bir basın açıklaması yaptılar.

SSPE hastalarının kurduğu SSPE Yardımlaşma, Dayanışma ve Yaşatma Derneği Başkanı Cengiz Kara, "Onlar bizim çocuklarımız. Ne olur gelin binlerce yıldır var olmamızı sağlayan ve geleceğimizin güvencesi değerlerimizi kaybetmeyelim, sahip çıkalım" dedi.

BAKANLIĞIN İHMALİ VAR

Kara, bu hastalığın, bu kadar çocuğun hayatını söndürmesinde Sağlık Bakanlığı’nın yıllarca yapmış olduğu ihmalin payı olduğunu iddia ederek, şöyle konuştu:

"Çocukların bir kısmının şimdiki değeri 8 YTL olan kızamık aşıları yapılmadı diye hayatları söndü. Hastalık için çaresi yok deniyor ama araştırılmamış. Çocuklarımız diazepem adlı ilaçlar verilerek uyutuluyor, bir anlamda ölüme terkediliyor. İsoprinosine adlı ilacın acilen yurt içinde eczanelerde satılır ya da daha kolay bulunabilir hale getirilmesini istiyoruz. Bağkur, SSK, Emekli Sandığı ve Yeşil Kart’la gereksinimlerimizin karşılanması gerekli. Hastalarımız çok ağır olduğu için poliklinik ve sevk zincirinde beklemeye dayanamıyorlar."

8 YTL’lik aşı için çocuklarımız ölüyor

’Çocuklar ölmesin’ diyerek eylem yapan hasta yakınları gözyaşlarını tutamadı. Hastalık kızamığa karşı şimdiki değeri 8 YTL olan aşıyla aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış çocuklarda ortaya çıkıyor. Virüsün yol açtığı ve beyni etkileyen hastalığın tedavisi yok.



Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 03:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?