20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Anne kanından ceninin sağlığı

Hamilelik döneminde bebeğin sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak için, anne karnından sıvı alınması ya da iğne batırarak yapılan işlemler yerine bir ‘kan testi’ yeterli olacak. Amniyosentez tarihe karışacak.

Türk Jinekoloji Derneği tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen “Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi”nde konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cansun Demir, “Anne karnından sıvı alınması ya da ‘invaziv’ denilen iğne batırarak yapılan işlemler yerine yeni teknikler geliştirildiğini” belirtti.

Risk kalkacak
Prof. Dr. Cansun Demir, anne karnından sıvı alınması ya da iğe batırılarak yapılan işlemlerin yerine yeni teknikler geliştirildiğini belirterek, “Anneden önce kan alınıyor. O kandan çocuğa ait hücreler santrifüjle elde ediliyor. Daha sonra onlar çoğaltılarak bu hücrelerde problem var mı, yok mu bunun analizi yapılıyor. Bu yöntemde anne ya da bebek için risk yok” dedi.
10 yıldır bu işlemin deneysel şekilde yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Demir, İngiltere, İtalya ve ABD’de bu tip çalışmaların olduğunu Çukurova Üniversitesi’nde de bu yönde deneysel çalışmalara başladıklarını belirtti.
Bu yöntemin anne ve bebek sağlığı açısından da önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Demir şunları söyledi:
“Amniyosentezde hiçbir problem yokken yüzde 0.5-1 oranında düşük riski var. Örneğin hastaya üçlü test yaptınız, problem çıktı. Felaket oluyor. Düşük riskinin olduğunu birinden duyduysa hasta çok büyük stres yaşıyor. Tabii amniyosentezin ortadan kalkacak olması ya da uygulamada azalması olumlu olacak.”

Rahmi olmayana nakil umudu
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Porf. Dr. Bülent Tıraş, yumurtalık nakli konusuna dikkat çekerek, bu çalışmaların doğuştan rahmi olmayan veya çeşitli nedenlerle rahmini kaybetmiş kadınlara ümit vaat ettiğini kaydetti.
Dünyada ilk rahim naklini yapan Göteborg Üniversitesi Sahlgrenska Akademisi’nden Prof. Dr. Mats Brannstrom ise “2003 yılında fareler üzerinde olumlu sonuçlar aldık. Koyunlar üzerinde yaptığımız beş nakilden dördünde gebelik sağlandı ancak henüz maymunlarda gebelik sağlanamadı. Şu ana kadar 10 maymunda denendi, bunun sonuçlarını bekliyoruz. 3-5 yıl içerisinde insanlar üzerinde başarılı rahim nakli yapabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 13:45:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?