16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Antibiyotik üreten 23 bakteri bulundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde yapılan araştırmada, antibiyotik üreten dünya literatürlerine girecek yeni 23 tür bakteri (Streptomyces) bulundu.

OMÜ ve TÜBİTAK desteğiyle yapılan bilimsel araştırmada, dünyada bilinen antibiyotik üreten 560 Streptomyces (Bakteri) tür sayısı yapılan araştırmayla arttı. Dünya literatürlerine giren araştırmayla Türk bilim adamları 1 yıllık araştırma sonucunda 23 yeni türü keşfederek bilime kazandırdı. Uluslararası yayınların ardından 560 olan Streptomyces tür sayısı 583'e yükselmiş olacak. Bakterilerin antibiyotiklere karşı bağışıklık kazandığı süreçte yeni antibiyotik üreten bakterilerin bulunması ayrıca önem taşıyor. OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Nevzat Şahin, Yrd. Doç. Dr. Kamil Işık ve doktora öğrencisi Anıl Sazak'ın yürüttüğü araştırma projesinde başarı sağlandı.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Nevzat Şahin, son 10 yıldır dünyada yeni antibiyotik keşfinde, büyük bir gerileme olduğunu, antibiyotiklere direnç kazanan patojenlerin tedavisinde kullanılacak yeni antibiyotik keşfine her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Yeni bir Streptomyces türünün yeni bir antibiyotik olarak kabul edildiğini vurgulayan Şahin, yeni bulunan bakterilerin her birisinden farklı antibiyotikler üretilebileceğini, tür sayısının ise devam eden çalışmalar sonunda daha da artabileceğini kaydetti.

Buluşun, Türkiye bilimi için önemli olduğunu, gelecekte antibiyotik araştırmalarına ışık tutacağını ifade eden Şahin, "Antibiyotikler bakterilerden üretilmektedir. Yeni bulanan bu bakteri türleri, yeni antibiyotik keşif çalışmalarında kullanılacaktır. Keşfedilecek yeni antibiyotiklerin patentleri alınarak ülke ekonomisine çok büyük katkıları sağlanabilir. Bunun için kapsamlı projeler hazırlanmalı ve bu projeler desteklenmelidir. Dünyanın gelişmiş ülkeleri bu konuda büyük yatırımlar yapmaktadır. Bakteriler artık antibiyotiklere karşı direnç göstermeye başladı. Bu süreçte yeni antibiyotik üreten bakterilerin bulunması çok önemli" dedi.

Şahin, İngiltere'nin Newcastle şehrinde düzenlenen uluslararası sempozyumda, yapılan çalışmaların sözlü olarak sunulduğunu ve Türkiye'deki bu çalışmaların takdirle karşılanarak, ortak çalışmaların planlandığını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2007 Salı 11:33:18
Güncelleme :11 Eylül 2007 Salı 11:50:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?