23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

'Aşı enstitüsünü kapattılar'

**Hükümetin kapattığı Manisa'daki Aşı Üretim Enstitüsü'nde kuş gribine karşı aşının üretilmek üzere olduğu ortaya çıktı. Enstitünün eski bir çalışanı, ''Manyas'taki vakadan üreteceğimiz virüsle, kuş gribinin 2-3 ayda aşısını yapacak durumdaydık'' dedi.

Ayrıntıları Cumhuriyet Gazetesinde MURAT KIŞLALI imzasıyla yayımlanan haberden alıntılayarak aktarıyoruz:

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın isteğiyle 2004 yılında kapatılan ''Manisa Tavuk Hastalıkları ve Aşı Üretim Enstitüsü'' nün ''kuş gribi aşısını geliştirmek üzere olduğu bir dönemde'' çalışmalarına son verildiği ortaya çıktı. Enstitünün eski bir çalışanı, kapatmaya gerekçe olarak ''elektrik faturalarının yüksek gelmesinin'' gösterildiğini belirterek ''Manyas'taki kanatlıdan üreteceğimiz virüsle 2-3 ay içinde kuş gribine karşı aşı üretebilirdik. Benzer vakalarda çözüm olurdu'' dedi.

Manisa Enstitüsü'nün ismini açıklamak istemeyen eski bir çalışanı, Türkiye'de de ortaya çıkan kuş gribi türünün mevcut bir ilacı veya aşısı olmadığını belirterek şunları söyledi: ''Fakat bizim aşı üretme çabamız vardı. 2003 yılında aşıyı bulmaya yönelik bir çalışma projelenmişti. Deneme çalışmaları yapıyorduk. Bir antijen üretildi. Eğer kapatılmamış olsaydık, Manyas'taki çiftlikten alınan kanatlılardan virüs üretilecekti. Ondan da aşı yapacaktık. Diyelim ki Adana'da da bu virüs görüldü. Aynı özellikteki bir virüsten kaynaklanıyorsa, hemen bu aşı faaliyete geçecekti, çözüm olacaktı. Biz bu aşıyı kabaca 2-3 ay içinde hazırlayabilecek durumdaydık.''

Kapatma nedeni olarak kendilerine bir bilgi verilmediğini söyleyen enstitünün eski çalışanı ''Bize söylenen tek bir şey var, kapatma nedeni olarak elektrik faturalarının yüksek geldiği söylendi. Başka bir sebep yok. Araştırma projesi yapılıyordu, 2004'te ödeneği konmamış dediler. Böylece unutuldu. Üstelik Enstitü 2004'te kâra geçmişti. Eğer kapatılmasaydı, 2004 yılında Suudi Arabistan tanesi 1 dolardan 70 bin yumurta istemişti. Lübnan, Irak'tan talepler vardı'' dedi.

Uluslararası Gıda Örgütü'nün desteğiyle kurulan enstitünün ''sadece hayvanlar değil insanlar için de aşı üretebilecek özellikte'' olduğunu söyleyen çalışan, ''Burası Türkiye'de tek, dünyada 8-10 yerden biriyken şimdi kaldırıldı. Sadece iki kümes kaldı. Şu anda il müdürlüğü orayı aldı. Lojmanından yararlanılıyor. Oysa bizim enstitü biyolojik silahların kullanımına karşı da müsaitti. Hatta elektrik giderlerini düşürmenin yollarını da arıyorduk'' dedi.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2005 Pazar 02:27:48
Güncelleme :16 Ekim 2005 Pazar 11:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan türkyılmaz IP: 85.98.7.xxx Tarih : 16.10.2005 13:21:09
Başbakan konuşmasında bizim düşmanımız kendimiz demişti en iyi örnegi kendileri veriyor verimli iş yerlerini kaptarak bizde varken kapat dışardan al dışa bağımlık en kötüsü dilenci durumuna düşersin