19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

ATO'dan Hükümet'e sağlık eleştirisi

Ankara Ticaret Odası (ATO), ilaç ve tedavi giderlerini düşürmek amacıyla hazırlanan tebliği eleştirdi. ATO, Türkiye’de vatandaşın “köpek sağlık karnesi” için belediyeye 15 YTL ödediğini, buna karşın devletin, hastalara, birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında vaka başına 11 YTL ödeme yaptığına dikkat çekti. 

ATO, belediye veteriner kliniklerinde uygulanan tarifelerle, sağlık harcamalarını kısmak için IMF talimatıyla çıkarılan tebliğdeki tarifeleri karşılaştırdı. 

VATANDAŞIN ÖLÜM FERMANI 

Tebliği, “Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir uygulama” olarak nitelendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, “Nüfus planlaması için dahiyane bir yol buldular. IMF’ye hay hay, vatandaşa bay bay. IMF emriyle çıkarılan bu tebliğ vatandaşın ölüm fermanıdır. Bu tebliğin Türkçesi, IMF hükümete ‘vatandaşını öldür, bu şekilde nüfus planlaması yap’ diyor” değerlendirmesinde bulundu. 

TEBLİĞ, VATANDAŞI ÇIKIKÇIYA, OTLARA MECBUR EDER 

Açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan milyonlarca vatandaşın bu koşullarda sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağını belirten Aygün, “Bu sağlık politikası hastayı çıkıkçıya, şifalı otlara mecbur eder” dedi. 

ATO'nun yazılı açıklamasında, kamu kurumu niteliğindeki belediyelerin, evcil hayvan sahiplerinden köpek muayenesi için 25 YTL, koyun muayenesi için 20 YTL, at ve sığır gibi büyükbaş hayvan muayenesi için ise 30 YTL talep ettiği bildirildi. 

Buna karşın, devletin, ayakta tedavide iç hastalıkları için vaka başı ödeme 23 YTL, kardiyoloji için 27 YTL, genel cerrahi ve guatr için 24 YTL ödeyeceği belirtilen açıklamada, üstelik bu rakamlara, muayene, konsültasyon, tüm tetkik, tahlil, müdahale ve radyolojik görüntüleme işlemlerinin de dahil olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Örneğin kalp hastalığı şikayeti için hastaneye başvuran bir hasta için biyokimya testi, akciğer grafisi, EKG, gerekirse eforlu EKG ya da sintigrafi isteniyor. 27 YTL ile bütün bu tetkiklerin nasıl karşılanacağı merak ediliyor" denildi. 

Tebliğin, bilgisayarlı tomografi için 70 kuruş, MR için 80 kuruş ödeme yapılmasını öngördüğü anımsatılan açıklamada, bu hizmetlerin fiyatının 600-800 YTL arasında değiştiğine dikkat çekildi. 

80 KURUŞA MR YERİNE 15 ASPİRİN ALINABİLİR 

ATO'nun araştırma sonuçlarına göre, tomografi ve MR için devletin ödediği 80 kuruş ile Türkiye’de 15 tablet aspirin, 8 sakız, 1 jilet, 2.5 simit, 3 ekmek, 1 poğaça, 2 gazete, 2 lolipop, 10 toka, 1 çakmak, 1 kutu raptiye, 2 top dondurma, 6 yumurta, 1 kilo salatalık veya 200 gram çekirdek ancak alınabiliyor. 

Açıklamada ayrıca, tebliğle, hastanın aynı hastalıkla aynı hastaneye 10 gün içinde başvurması durumunda ödeme yapılmayacağı. Buna göre hastaya, bir defada doğru teşhis koyulması ve hastadan da verilen tedaviye cevap vermesinin beklendiği bildirildi. 

1 Temmuz’da yürürlüğe giren tebliğe göre, vaka başına ödeme kapsamına giren vatandaş bir üst kuruma, aynı yerde ya da bir başka yerleşim yerinde bulunan sağlık kurumuna sevk edilirse, fiyatlandırma ve ödeme yüzde 25 oranında düşürülüyor. 

OECD’DE KİŞİ BAŞINA BİN 828 DOLAR, TÜRKİYE’DE İSE 108 

Türkiye’de sağlığa yeterince önem verilmediğini belirten Aygün, OECD ülkelerinde kişi başına sağlık harcamasının bin 828 Dolar, Türkiye’de ise 108 dolar olduğunu, bin kişiye düşen hekim sayısının Belçika’da 3.5, Yunanistan’da 4, Türkiye’de ise 1.1 olduğunu kaydetti.
ANKA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2006 Cumartesi 12:10:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?