22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

ATO'dan kanser raporu

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO), “Kanser Yükü 2006” raporuna göre, dünyada kanser nedeniyle meydana gelen ölümlerin AIDS, verem ve sıtma yüzünden gerçekleşen ölümlerin toplamından daha fazla olduğu belirtildi.

ATO, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu ve Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü ile birlikte “Kanser Yükü 2006” raporu hazırladı.

Her yıl dünyada 11 milyon, Türkiye’de ise 150 bin kişinin kansere yakalandığı kaydedilen raporda, 2020 yılında bu rakamların yaklaşık yüzde 50 oranında artış göstereceği belirtildi.

Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi, Ortadoğu Kanser Konsorsiyumu, Otomatik Çocukluk Çağı Kanser Bilgilendirme Sistemi, Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Hastaneleri ve İzmir Kanser İzleme ve Denetim Merkezi verileri kullanılarak hazırlanan rapora göre, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanser, ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada geliyor.

ERKEKLERDE AKCİĞER, KADINLARDA MEME KANSERİ İLK SIRADA

Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi’nin Türkiye ile ilgili 2002 yılı verilerine göre, erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında ilk sırayı yüzde 33.8 ile akciğer kanseri alıyor. Mide kanseri yüzde 8.7 ile 2’nci sırada, mesane kanseri yüzde 7.8 ile 3’üncü sırada, barsak kanseri yüzde 6.7 ile 4’üncü sırada, gırtlak kanseri yüzde 5.8 ile 5’inci sırada, prostat kanseri yüzde 5.5 ile 6’ncı sırada bulunuyor.

Kadınlarda en sık görülen kanser türü yüzde 24.2 ile meme kanseri. Bu kanser türünü sırasıyla barsak kanseri (yüzde 9.3), mide kanseri (yüzde 6.9), yumurtalık kanseri (yüzde 5.9), akciğer kanseri (yüzde 5.7) ve lösemi (yüzde 5.4) izliyor. Türkiye’de en sık ölüme yol açan kanser türleri ise erkeklerde sırasıyla akciğer kanseri (yüzde 40.2), mide kanseri (yüzde 9.5), barsak kanseri (yüzde 5.5) ve mesane kanseri (yüzde 5.4. Kadınlarda kanserden ölümlerde meme kanseri (yüzde 16.7) ilk sırada geliyor. Meme kanserini yüzde 9.3 ile barsak kanseri, yüzde 9.1 ile mide kanseri ve yüzde 8.2 ile akciğer kanseri izliyor.

DÜNYADA 25 MİLYON KANSER HASTASI VAR

Dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 12.5’i kanserden kaynaklandığı ifade edilen rapora göre, kanser nedeniyle meydana gelen ölümlerin AIDS, verem ve sıtma yüzünden gerçekleşen ölümlerin toplamından daha fazla.

Dünyada bugün yaklaşık 25 milyon kanser hastası bulunuyor. 2002 yılı istatistiklerine göre her yıl 11 milyon kişi kansere yakalanıyor. 2020 yılında bu rakamın yaklaşık yüzde 50 artış göstererek 16 milyona ulaşacağı ve üçte ikisinin gelişmekte olan ülkelerde olacağı tahmin ediliyor. Dünyada her yıl 7 milyon kişi kanserden ölüyor.

Dünyada her yıl 160 bin çocuk kansere yakalanırken bunların 90 bini yaşamını yitiriyor.

AMERİKA’DA DA ÇOK YAYGIN

ABD’de her 2 erkekten biri ve her 3 kadından biri yaşam boyu kanser geliştirme riski taşıyor. 2003 yılı verilerine göre Amerika’da tüm ölümler içinde kalp hastalıklarından ölümlerin oranı yüzde 28 iken, kanser nedeniyle ölümlerin oranı yüzde 22.7.

ÇOCUKLARDA KANSER

Raporda, 1073 Türk çocukta görülen ilk 5 tümör türü şöyle:
“Lenf kanserleri (yüzde 26.8), santral sinir sistemi tümörleri (yüzde 21.1), sempatik tümörler (yüzde 9.4), yumuşak doku tümörleri (yüzde 7.5) ve böbrek tümörleri (yüzde 7.1)”

SİGARANIN PAYI YÜZDE 30

Rapora göre, tüm kanserlerin yüzde 43’ü tütün, beslenme ve infeksiyonlarla ilişkili. Tüm kanserlerin yüzde 30’undan ise sigara sorumlu. Sigara ile birlikte fazla alkol tüketimi de kanser riskini artırıyor.

Sağlıksız beslenme ve kötü yaşam tarzı kansere yol açıyor. Kilo fazlası ve şişman olanlarda, kalın barsak, meme, rahim, yemek borusu gibi kanserler sık görülüyor. Tüm kanserlerin beşte biri kronik infeksiyonlardan kaynaklanıyor.

ATO BAŞKANI AYGÜN

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyledi. Sigaranın kanser oluşumundaki etkisine dikkati çeken Aygün, sigarayla savaşın kanser vakalarını yüzde 30 oranında azaltabileceğini belirterek, tiryakilere, “Sigarayı bırakın, kanser riskini azaltın” uyarısında bulundu. 
Erkeklerde akciğer kanserinin tüm dünyada en çok öldüren kanser türü olduğunu altını çizen Aygün, sigara kullanımının akciğer kanseri ile doğrudan ilişkili olduğunu hatırlattı. TSE denetimi dışında bazı ithal ürünlerin de kanser yapıcı etkisi bulunduğunu vurgulayan Aygün, anne-babaların kanser riskine karşı Çin malı oyuncaklara dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.
ANKA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2007 Çarşamba 13:25:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?