18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Ayaklardaki kaşıntı neden?

AKILSIZ BAŞIN DERDİNİ AYAKLAR MI ÇEKER?

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, ayaklarda kaşıntı, kızarıklık, soyulma ve sulantı gibi problemleri olanların mutlaka bir dermatologa muayene olmaları gerektiğini belirterek, "Mantar hastalığı tedavinizi cilt hastalıkları uzmanına yaptırarak hastalığınızın iyileşmesini sağlayın ve böylelikle ailenizi de korumuş olun. Akılsız başın derdini sadece ayaklar değil, hastanın eşi ve çocukları da çeker" dedi.

Toplumda sıklıkla görülen, tedavi edilmediği durumda ciddi sonuçlara yol açan ve diğer aile bireylerini de etkileyen mantar hastalıkları konusunda açıklamada bulunan Samsun Park Tıp Merkezi Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, "Mantar hastalıkları doğada bulunan ve mantar adı verilen bir grup etkenin bulaşması ile ortaya çıkar. Erkeklerde daha fazla görülen hastalık en sık olarak ayaklar, tırnaklar ve kasıklarda yerleşir. Mantarlar toprak, hamam, sauna, havuz vb. ortak kullanım alanlarından ve hasta kişilerin hastalıklı bölgelerine veya kullandığı eşyalarına (çamaşır, tırnak makası, manikür ve pedikür aletleri gibi) temas ile de kolaylıkla bulaşabilir. Ayrıca ayak temizliğine dikkat edilmemesi, ayakların ıslak, terli veya nemli kalması da hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırır" diye konuştu.

Sık olarak gözlenen ayak mantarının, ayak sağlığını bozarak iş hayatını, ayakta ve tırnaklarda görünüm bozukluğu ve kaşıntı ile sosyal hayatı etkileyen basit gibi görünen, ancak gerçekte ciddi olan bir sağlık problemi olduğunu vurgulayan Başar, şunları söyledi:

"Özellikle erkeklerde askerlik döneminde kazanılmış olan hastalık uzun yıllar devam etmektedir. Hastalığın önemsenmemesi ve bilinçsiz krem kullanılması sonucu genellikle erkeklerde ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Sonuç olarak da erken tanı ile doğru tedavi almayan hastalarda kronikleşme, tırnak mantarı ve ilave bakterial enfeksiyon (bakteri enfeksiyonları bazen hastanede yatarak tedavi gerektirecek şekilde şiddetli olabilmektedir) gibi ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Ayrıca tedavi edilmemiş mantar hastalığı hasta kişi dışında özellikle eş ve çocuklar için ciddi risk oluşturur. Çocuklarda ilaç kullanımının sınırlı olması bu riskin önemini iki kat artırmaktadır. Bu nedenle, uzun süreli ve zorlu tedavilere mecbur kalmamak, iş hayatını aksatmamak ve aile fertlerini bu hastalıktan korumak için ayaklarda kaşıntı, kızarıklık, soyulma ve sulantı gibi problemleri olanların mutlaka bir dermatologa muayene olmaları ve doğru tedaviyi yeterli süre kullanmaları gerekmektedir."

Mantar hastalıklarının tedavi edilmesinin önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Hüseyin Başar, "Mantar hastalığı tedavinizi (dermatolog) cilt hastalıkları uzmanına yaptırarak hastalığınızın iyileşmesini sağlayın ve böylelikle ailenizi de korumuş olun. Sonuç olarak akılsız başın derdini sadece ayaklar değil, hastanın eşi ve çocukları da çeker" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2010 Cumartesi 15:20:02
Güncelleme :7 Ağustos 2010 Cumartesi 17:47:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?