22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Bakandan katkı payı resti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastanelerin hastalardan alacağı fark ücretinin yüzde 20 ile sınırlandırılacağını tekrarladı. Akdağ, buna razı olmayan özel hastaneler için, "Sözleşme imzalamazlar, kendi bildikleri yola giderler." dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastanelerin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarıdaki katkı payına itirazlarıyla ilgili bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini bildirdi. Vatandaşın alım gücünü zorlamayacak, hakkaniyetli bir sistem oluşturmak zorunda olduklarını belirten Akdağ, "Bu şekilde yürütemem diyen özel sektör temsilcileri, kuruluşları varsa onlar da kendi yollarını bulacaklardır. Sözleşme imzalamazlar, kendi bildikleri yolda giderler." dedi.

Tedavi hizmetlerinin ücretlendirilmesinde maliyet hesaplarının dikkate alınacağını kaydeden Bakan Akdağ, listedeki fiyatların buna göre belirleneceğini ifade etti. Maliyet fiyatları üzerinde belirli bir oranda kâr marjı da konulacağını söyleyen Akdağ, "Bunlar dikkate alınarak belirlenen rakamlarla geri ödeme alacak. Bu geri ödemenin yüzde 20'lik kısmını da vatandaştan alabilecek. Şimdiki uygulamada vatandaştan sigortanın ödediği paranın bazen 2-3 misline varan miktarlarda paralar istendiğini biliyoruz. Hükümetimiz özel sektörden hizmet alınmasının önünü tabii ki böyle bir şeyi düşünerek açmadı." dedi.

Bakan Akdağ'ın verdiği bilgiye göre tasarının yasalaşması halinde, vatandaş kamu hastanesinden hizmet alırken fark ödemeyecek, ama özelden hizmet alırken yüzde 20'ye kadar fark ödemeyi kabul etmiş olacak. Özel hastane isterse daha da az fark alabilecek. Bazı özel hastane yetkililerinin, 'Hastalardan alınabilecek katkı payının yükseltilmemesi halinde SSK'lı hastalara bakmayacakları' şeklindeki açıklamalarına karşılık Bakan Akdağ, "Hizmet vermek isteyen sözleşme yapar hizmet verir; vermek istemeyen sözleşme yapmaz, yoluna devam eder." ifadeleriyle rest çekti.

Vatandaşın sağlık hizmeti alabilmesini programlamak zorunda olduklarını anlatan Akdağ, özel sektörün özellikle son 6 ay içerisinde çok yüksek ücretlerle özellikle uzman doktor istihdamı yaptığını, bunun bedelinin vatandaştan çıkarılmaması gerektiğini bildirdi.

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 17:51:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?