22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Başkentte şarbon paniği

Ankara'nın Haymana İlçesi'ne bağlı Sinanlı Köyü'nde geçen hafta görülen şarbon vakası nedeniyle 200 hayvan telef olurken, cilt şarbonu teşhisi konan 19 kişi de hastanede tedavi altına alındı. Hayana ilçe merkezindeki kasaplarda 21 gün süreyle kırmızı et satışı yasaklanırken, Sinanlı Köyü'de karantina uygulanmaya başlandı.

Sinanlı Köyü muhtarı Resul Özkul, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde geçen hafta içinde yaklaşık 200 hayvanın telef olduğunu, ancak köylülere de hastalık bulaşınca kaymakamlığa bildirdiklerini söyledi. Özkul, Kaymakamlık ve sağlık ekiplerinin köye gelerek hayvanlara şarbon aşısı yaptıklarını ve köyü karantina kapsamına aldıklarını söyledi.

Haymana Kaymakamı Kazım Tekin ise, köyde yaşayan bazı vatandaşların ölmek üzere olan hastalıklı hayvanları keserek etlerini yediklerinin tespit edildiğini belirterek, bunun üzerine sağlık ekiplerince köyde yapılan kontrollerde 19 kişi de cilt şarbonu görüldüğünü belirtti. Tekin, hastaneye kaldırılan bu kişilerin şu anda tedavilerinin devam ettiğini ve durumlarının iyi olduğunu kaydetti. İlçe Hıfzısıhha Kurulu kararıyla da Sinanlı Köyü'nün karantina altına alındığını ifade eden Tekin, giriş ve çıkışların yasak olduğu köydeki bütün ahır ve evlerin dezenfekte edilip ilaçlandığını ve ayrıca kireçlendiğini bildirdi.

Tekin, hastalığın kontrol dışı köye getirilen hayvanlardan bulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu, ancak şu anda ellerinde kesin neden bulunmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"İlçe genelinde şarbon vakasına karşı başlattığımız çalışmalar kapsamında sağlık ekiplerimiz tarafından 16 bin büyük baş hayvana şarbon aşısı yapıldı. Ayrıca köyün içme suyu şebekesine de otomatik klorlama cihazı taktık. Yine İlçe Hıfzısıhha Kurulu kararıyla Haymana'da kasaplarda kırmızı et satışını 21 gün süreyle yasakladık. Kaçak hayvan kesimlerine karşı da gerekli tedbirleri aldık.''

AA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 17:14:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?