15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Bayram şekerinde 'domuzluk'

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, bayramlarda sağlıksız koşullarda, hileli üretilen çikolata ve şekerlerin halk sağlığını tehdit ettiğini bildirdi. Özer, birçok yumuşak şekerde domuzdan üretilen jelatin kullanıldığına dikkat çekti.

Kimyasal katkılı şekerler zehirliyor
Bayram öncesi şeker ve çikolata satışları arttı ancak bu ürünlerin bir kısmı sağlığa zarar veriyor. Uzmanların sahte şeker diye tanımladığı ürünler kimyasal boya ve metal içerdiği için zehirliyor, sürekli kullanıldığında ise kansere neden oluyor.

Merdiven altı olarak nitelendirilen işletmelerin, hijyenik olmayan ortamlarda ve organik boya kullanmak yerine daha ucuz olan tekstil boyalarını kullanarak ürettiği şeker ve çikolatalar toplum sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar kısa vadede alerji gibi sorunlara neden olabilen bu maddelerin, uzun vadede kanserojen etki yaratabileceğine dikkat çekiyor.
TEKSTİL BOYASI KULLANILIYOR
Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Rahime Petek Ataman, şeker yapımında normalde gıda boyası ve katkı maddesi kullanıldığını ancak kaçak şeker yapımında gıdaya uygun olmayan renklendiricilerin kullanıldığını söyledi. Özellikle bu tür boya maddelerinin limitin üzerinde kullanıldığını ifade eden Ataman, “Şekerleme sektöründe en büyük sorunumuz, ileri teknolojiyle üretilen ve ağır metal içermeyen gıda saflığındaki boya maddesi yerine, tekstil boyası gibi daha ucuz renklendiricilerin kullanılması” dedi.

ZAMANLA KANSEROJEN ETKİ YARATABİLİR
Bu tür işletmelerin hijyen kurallarına uymadığını belirten Ataman, şekerlerde kullanılan tekstil boyalarının uzun vadede ciddi sağlık tehlikesi oluşturduğunu vurguladı. Ataman, “Ucuz şekerlemeler uygun olmayan ortamlarda, ağır metal bulaştırabilecek kazanlarda ve tozun toprağın içinde üretilebiliyor. Tekstil boyasının kullanılması ciddi bir tehdittir. Bu tür maddeler kısa zamanda belki alerji gibi daha basit şikayetlere ya da büyük oranda ağır metal içeriyorsa zehirlenmeye neden olabilir, ancak ilerleyen zamanda kanser ve genetik bozulma gibi çok ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.

KAKAO YAĞI YERİNE MARGARİN
Sahte çikolatadaki en büyük sorunun ise yağ kullanımı olduğunu belirten Ataman haksız rekabete de dikkat çekti. Ataman, “Çikolatanın içinde belirli oranda kakao yağı ve kakao kitlesinin olması gerekir. Ama bu pahalı bir girdidir ve sahte şekerciler kakao yağı yerine, margarin,bitkisel yada domuz yağı kullanır. Bu, insan sağlığı açısından belki çok ciddi bir risk oluşturmasa da çikolata aldığını zanneden tüketici kandırılıyor ve haksız rekabet yaratılıyor” dedi.

BARİZ FİYAT FARKINA DİKKAT!
Gıda Mühendisi Edip Tahincioğlu ise sahte şeker ve çikolatanın gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaması için tüketiciye sorumluluk düştüğünü söyledi. Tahincioğlu, “Bir maddenin zehir olup olmadığını onun miktarı belirler. Bu tür işletmelerin kullandığı miktarı bilmiyoruz, o yüzden dikkatli ve uyanık olmalıyız. Çünkü bu ürünler devamlı kullanılırsa vücutta birikerek kanserojen etki yapabilir. Her tüketici, bir denetçidir. Tüketici biraz daha duyarlı olmalı ve önüne gelen her ürünü kabul etmemeli, aldığı ürünle ilgili bir tereddütü varsa bunu soruşturmalı ve bir üründe fiyat farkı çok bariz ise mutlaka düşünmeli” dedi.

Şeker alırken dikkat edilecek noktalar:
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı mührü olan ürünleri alın.

Aşırı sıcağa maruz kalmış ve beyazlaşmış üründen kaçının.

Sokak ve açık ortamda satılan şekerlerden uzak durun.

Markasına yatırım yapan güvenilir ürünleri tercih edin.

Dükkânın fizikî görünümüne ve temizliğine dikkat edin.

Mamulün üretim ve son kullanma tarihini kontrol edin.

Satış elemanlarının eldiven kullanmasına önem verin.

Domuz yağından bayram şekeri

Gözlerini para hırsı bürüyen vicdansızlar, Ramazan Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan müslümanlara domuz yağı kullanılmış şekerleri yedirmeye kalkıştı.

Bayram şekerinde domuzluk!
Tüketiciler Birliği vatandaşları uyardı: Şekerlere domuzdan üretilen jelatin konuyor Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, bayramlarda sağlıksız koşullarda, hileli üretilen çikolata ve şekerlerin halk sağlığını tehdit ettiğini bildirdi. Özer, birçok yumuşak şekerde domuzdan üretilen jelatin kullanıldığına dikkat çekti. Özer, şöyle devam etti: “Tatlandırıcı olarak sıvı ya da kristal gerçek şeker yerine yapay sağlıksız tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Gıda boyası adı altında hayvansal ve sağlıksız yapay özdeş aromalar ve gıda boyaları tercih edilebiliyor.

Sağlık hiçe sayılıyor
Amaç daha ucuza ve daha fazla satıp kâr elde etmek. Burada halk sağlığı düşünülmüyor”. Özer, bazı üreticilerin, maliyeti azaltmak adına çikolata yapımında kakao yerine keçiboynuzu, fındık kabuğu, leblebi tozu ya da soya unu kullandığını da sözlerine ekledi. Özer, Çikolatada kakao yağı yerine ucuz mutfak atığı yağlar, margarinler kullanıldığını, bazı satıcıların ise bayatlamış çikolata ve şekeri yeniden işleyip piyasaya sürdüğünü ileri sürdü.

Bozuk çikolata nasıl anlaşılır?
* Kutuyu açtığınızda çikolatanın kokusunda kimyasal ya da keskin şeker kokusu olmamalı.
* Rengi parlak ve canlı olmayan çikolatayı almayın.
* Çikolatanın yüzeyinde küçük beyaz noktacıklar halinde oluşan benekler varsa bozuk demektir
* Sağlıklı çikolatanın ağızda erimesi gerekir.

...
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 00:55:52
Güncelleme :11 Ekim 2007 Perşembe 01:46:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cengiz tomak IP: 88.237.26.xxx Tarih : 10.10.2007 23:01:10

tüketiciler birliği genel başkanı böyle yazması kolay. siz genel başkan olarak bugune kadar ne yaptınız? devlete bu gıbı goruntulerı (dısarda satılan seker), engellemesı ıcın ne gıbı cagrıda bulundunuz? önemlı markaların fıyatının ne oldugunu bılıyormusunuz? lütfen şekerlerin dısarda satılmasını engelleyınız. benden bu kadar saygılarımla...