16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Bayramda beyaz eylem

Sağlık çalışanları, hükümetin sağlık politiklarını protesto için 14 Mart Tıp Bayramı'nda bir günlük iş bırakma eylemi yapıyor.

Sağlık çalışanları "14 Mart Tıp Bayramı"nda hükümetin sağlık politikalarını protesto etmek ve özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla eylem yapıyor.

Hastanelerde grev yapan ve meydanlarda sorunlarını aktaran sağlık çalışanlarına bazı hastalar destek verirken, bazılarıda mağdur oldukları için eylemi haksız buldu.

14 Mart Tıp Bayramı'nda eylem kararı alan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İstanbul Tabip Odası ve bazı sivil toplum kuruluşları, sabah saatlerinde greve başladı. Hastanelerde acil hastalar ve tedavisi devam eden hastalar hariç hastalara bakmayan sağlık çalışanları, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir eylem gerçekleştirdi.

Hastane bahçesine "Bu işyerinde grev var" şeklinde bir yazı asan sağlık çalışanları, hastaneye gelen hastalara grev gerekçelerini anlatarak broşür dağıttı. Soğuk ve yağışlı hava nedeniyle eyleme yoğun bir katılım gözlenmezken, SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli bir basın açıklaması yaptı.

Hükümetin sağlık politikalarıyla vatandaşlarla sağlık çalışanları karşı karşı getirdiğini savunan Beydilli, "Son 4 yıl içerisinde hastanelerde değişen bir şey yok. Yapılanlar göz boyamadan ibaret. İthal hekim getirilmesi sağlık problemlerini çözecekmi? Geçici sağlık personeli çalıştırılarak niteli sağlık hizmeti verilmesi mümkün mü? " şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanları "Sağlık haktır satılamaz, Sağlık ocakları kapatılamaz, Hastaneler ticari işletme değildir" yazılı dövizler taşırken, eyleme katılan kuruluş temsilcileri de hükümetin sağlık politikalarını eleştiren açıklamalar yaptı.

Bu arada sağlık çalışanlarının yaptığı eylem ve grev kararı bazı vatandaşlar tarafından doğru bulunurken, bazı vatandaşlar da mağdur edildiklerini belirtti. Aydın Karakoç isimli Hepatit C hastası emekli bir öğretmen, sağlık ocaklarının kapatılmasının yanlış olduğunu belirtti. Zamanında koruyucu hekim hizmeti verilmiş olsaydı şimdi hastalığı için devletin bu kadar harcama yapmayacağını kaydeden Karakoç, "Zamanında 2 YTL'lik bir koruyucu iğne yapılmış olsaydı Şimdi ilaçlar için devletin cebinden milyarlar çıkmayacaktı. Ben bugün iğnelerimi belkide alamayacağım ama yinede eyleme destek veriyorum" dedi.

Hastanenin Radyoloji servisinde ise ultrason ve röntgen çekilmemesi nedeniyle hastalar büyük mağduriyet yaşadı. Hastaların filmleri grev gerekçesiyle çekilmezken, sadece bazı randevulu hastalar işlemlerini yaptırabildi. Yaşlı bir kadın grev olduğunu televizyondan duyduğunu ancak hastaneyi dün aradığında "Gelin filminizi çekeriz" cevabını aldığını anlattı. Yaşlı kadın bugün geldiğinde ise " 'Grev var çekemiyoruz' diyorlar.

Böyle bir saçmalık olur mu? Bu havada bizleri neden mağdur ediyorlar" diyerek tepkisini gösterdi. Ultrason filmi çektiremeyen bir vatandaşda sağlık çalışanlarının böyle önemli noktalarda insanları mağdur etmemesi gerektiğini ve hükümetle sorunlarını başka yöntemlerle çözmelerini istedi. 

Bu arada hastanenin güvenlik görevlileri ve poliklinikler önünde görüntü alan gazeteciler arasında tartışma yaşandı. Yaşanan sözlü tartışma hastane yetkililerinin araya girmesiyle büyümeden önlendi.





ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Mart 2007 Çarşamba 11:51:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?