18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Bazı ilaçların ekstra yararları da var

ABD’nin Florida Eyeleti’ndeki Orlando kentinde düzenlenen Klinik Onkoloji Kongresi’nde kolesterol düşürücü ilaçların aynı zamanda yüzde elli civarında göğüs kanseri riskini azalttığı, göğüs kanseri için kullanılan ilaçların da prostat kanserini önlediği açıkladı.

ABD ordusunda görevli olan kadın askerler üzerinde altı yıl boyunca yapılan araştırmalar sonucunda ‘Lipitor’ ve ‘Zocor’ isimli kolestrol düşürücü ilaçların içinde bulunan ‘statin’ maddesinin göğüs kanserini engellediği tespit edildi. 39 bin 865 gibi rekor bir sayıda deneğin katıldığı araştırmada, kadın askerlerin kolesterollerini düşürmek için kullandıkları haplar nedeniyle diğer kadınlara oranla göğüs kanserine yakalanma risklerinin yüzde 51 azaldığı ortaya çıktı. Louisiana Üniversitesi Overtoon-Brooke VA Sağlık Merkezi’nde görevli Dr. Vikas Khurana, gereksiz yere statin kullanımının ilerleyen yaşlarda bazı kanser hücrelerinin olağandan daha hızlı üremesine sebep olabileceği konusuna de dikkat çekti.

Orlando’daki konferansta göğüs kanserinin tedavisinde kullanılan ‘Acapodene’ ve ‘Fareston’ ticari markalarıyla satılan ilacın da prostat kanserinin tedavisinde etkili olduğu bildirildi. Prostat kanserine her yıl sadece ABD’de 200 bin erkek yakalanıyor ve bunların 30 bini hastalığa yenik düşerek hayata veda ediyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2005 Pazartesi 17:30:48
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 17:34:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?