22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Bebeğin ilk aşısı anne sütü

Samsun Sağlık İl Müdürü Erdinç Özoğlu, bebeğin ilk 6 ayında anne sütüyle beslenmesinin önemini belirterek, "Ağız sütü adeta bebeğin ilk aşısı gibidir" dedi.

01-07 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle, anne sütünün öneminin bilinmesi için bilgilendirme çalışmalarının devam edeceğini dile getiren Erdinç Özoğlu, emzirme, bebeklere ve çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağladığını, bütün bebeklerin ve çocukların, sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahip olduğunu söyledi. Emzirmenin bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan en ideal yöntem olduğunu vurgulayan Özoğlu, sağlıklı beslenmeye giden yolda atılması gereken ilk adımın anne sütüyle emzirmenin korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılması olduğunu kaydetti.

Emzirmenin sağlıklı ve doğal bir beslenme yöntemi olduğunu, doğumdan hemen sonra emzirmeye başlama ile annede doğum sonrası kanamalarında azalacağını ifade eden Özoğlu, "Her gebe kadının vücudunda, hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi için gerekli değişimler olmaktadır. Bu yüzden her anne emzirme yeteneğine sahiptir, önemli olan bu yeteneğini uygun şekilde kullanabilmektir. Loğusalık döneminde sütün bol bir şekilde gelmesi için annenin yapması gereken bebeğini sık sık emzirmek ve bol miktarda sıvı tüketmektir. Anne sütü hastalıklardan koruyucudur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal ve solunum sistemi hastalıkları çok daha az görülür. Annenin ilk 4-5 günlük sütü olan ağız sütünün (kolostrum) bebeğe verilmesi çok önemlidir. Çünkü ağız sütü adeta bebeğin ilk aşısı gibidir. Gereksiz yere başlanan ek gıdalar sonucunda bebekler kısa sürede anne sütünü bırakabilirler. Anne sütü temizdir ve en uygun sıcaklıktadır" diye konuştu.

"Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar çok daha az görülür" diyen Özoğlu, "Emzirme sırasında anne ile bebek arasında aynı zamanda bir duygusal bağ oluşur ve bu güven bağının, bebeklerin çocukluk dönemlerini dahi olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Dünyanın pek çok bölgesinde gözlenen emzirme oranlarının azalmasına bağlı olarak meydana gelen bebek ölümlerindeki büyük artışlar nedeniyle, 1991 yılında WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve UNICEF tarafından Bebek Dostu Hastaneler programı başlatılmıştır. Anneler emzirme konusunda bilgilendirilmeye çalışılmaktadır. Bir bebeğin ilk atı ayında anne sütünden başka hiç bir şeye ihtiyacı yoktur. Bu dönemde sağlıklı gelişmesi için sadece anne sütü yeterlidir. Anne beslenmesinde dikkat ederek bebeğini ilk 6 ay mutlaka emzirerek beslemelidir. Bu konu sağlıklı bireyler için çok önemlidir" şeklinde konuştu.

Özoğlu, Samsun'un geçen yıl Samsun'da bir çok hastanenin 'Bebek Dostu Hastane Unvanı'nı aldığını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 09:53:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?