22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Bebeklere ilk 6 ay anne sütü verin

Bebek için en değerli besin kaynağı olan anne sütünün, çocuğu birçok hastalıktan koruduğu bildirildi.

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Şube Müdürü Dr. Şenay Abdurrahman, 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülke nüfusunun yüzde 37'sini oluşturan 0-14 yaş çocuklarda, ölüm nedenleri arasında beslenme yetersizliğinin tek başına veya enfeksiyonlarla ikincil olarak ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Abdurrahman, "Fakat çocuk ölümlerinin büyük çoğunluğunu mevcut olanaklarla önleyebileceğimiz hastalıklar teşkil etmektedir. Solunum yolu enfeksiyonları, ishalli hastalıklar ilk sıralarda yer almakla birlikte, bu hastalıkların ölümcül bir hale gelmesine çocukların yeterince beslenememeleri sebep olmaktadır. Bu noktayı göz önüne aldığımızda bebek ve çocukların beslenmelerinin doğdukları andan itibaren düzenlenmesinin önemi gündeme gelmektedir. Bu da bize doğumdan itibaren yaşamın ilk 6 ayında tek başına anne sütü ile beslenmenin önemini göstermektedir. Hiç şüphesiz anne sütü bebeğin en doğal besinidir. Son 20 yıl zarfında yapılan araştırmalar gösteriyor ki; bebeklerin gelişmeleri için yaşamın ilk 6 ayında yalnızca anne sütü yeterlidir" dedi.

Anne sütünün, besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra hastalıklardan korunmayı sağlayan özelliklerinin de bulunduğunu anlatan Abdurrahman, şunları kaydetti:
"Bu nedenle sadece anne sütü ile en az 6 ay beslenme gibi ucuz, basit bir yöntem, binlerce bebeğin sağlığını korur ve gelişimini sağlar. Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesinde en ideal yöntem emzirmedir. Ülkemizde yapılan araştırmalar emzirmenin yaygın olduğuna, doğumdan sonraki ilk aylarda hemen her bebeğin anne sütüyle beslendiğini göstermektedir. Bebeklere erken yaşta ek gıda verilmeye başlanması, ülkemizde bebek ölümlerine yol açan önemli nedenlerden biri olan ishal riskini artıran faktörlerdendir. Ayrıca, anne sütü ile beslenmede yapılan hatalar mevcuttur. Emzirmeye geç başlanılması doğumdan sonra bebeğe anne sütü yerine şekerli su, su, inek sütü veya hazır mama verilmesi anne sütü ile beslenmenin yanı sıra 4-6. aydan önce ek gıdalara başlanması anne sütünün azalmasına ve anne sütünde bulunan ve enfeksiyonlardan koruyan faktörlerden bebeğin daha az yararlanmasına neden olmaktadır."

Annelere de tavsiyelerde bulunan Dr. Şenay Abdurrahman, şöyle devam etti:
"Anneler, sütünüz yavrunuza en güzel armağandır. Bebeğinizi doğumdan sonra ilk yarım saat içinde emzirin. Bebeğinize ilk sütünüzü (ağız) mutlaka verin. Bebeğinizi emzirdikçe sütünüz gelecektir. Bebeğinizin ilk 6 ayda sizin sütünüzden başka gıdaya ihtiyacı yoktur. Anne sütüyle beslenen bebekler ishal ve bulaşıcı hastalıklara daha az yakalanırlar. Bebeğiniz ishal olduğunda emzirmeye özellikle devam edin. Emzirdiğiniz bebeğinize yalancı meme veya emzik vermeyin. Aldığınız alkol, sigara ve ilaçlar sütünüzle bebeğinize geçebilir. Bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde beslenmenize özen gösterin."

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 13:06:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?