22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Bebekleri gripten koruyun

Havaların soğumasıyla birlikte enfeksiyon hastalıklarında belirgin bir artış gözlenmesi üzerine uzmanlar, özellikle bebeklerin söz konusu hastalıklara karşı korunmaları uyarısında bulundu.

Havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyonlarda hızlı bir artış olduğunu, beraberinde kulak, burun ve boğaz enfeksiyonları (üst solunum yolu enfeksiyonu) ile alt solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirten Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mithat Günaydın, kışın kapalı, havasız ortamların ve topluca yaşama zorunluluğu bulunan yerlerin hava yoluyla bulaşan bu hastalığın salgın oluşturmasına sebep olduğunu söyledi.

Burun akıntısı, tıkanıklığı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, öksürük, ateş, kırgınlık, yaygın eklem ağrıları şeklinde başlayan enfeksiyonun önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Günaydın, "Önce basit viral, gribal enfeksiyon şeklinde başlayan, yeterince önemsenmeyen ve geçiştirilen rahatsızlık sonrasında pnömöni, menenjit gibi çok ciddi enfeksiyonlar da görülebilir. En sık olarak üst solunum yolu bakteriyel enfeksiyonları görülmektedir. Bunları bademcik iltihabı, faranjit, farengotonsillit, sinüzit, rinit, orta kulak iltihabı, larenjit şeklinde sıralayabiliriz" diye konuştu.

Gribal enfeksiyonların sonunda ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasında halkın yanlış tedavi ve özellikle de yanlış antibiyotik kullanmasının büyük rolü olduğunu ifade eden Günaydın, üst solunum yolu hastalıklarına karşı özellikle bebeklerin korunması gerektiğinin altını çizdi. Hastalıktan korunmak için bebeklerin ve çocukların çok iyi beslenmesi gerektiğini kaydeden Dr. Günaydın, bugünlerde grip aşısı yapılmasının isabetli karar olabileceğini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 10:36:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?