23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Bebeklerin katili bakımsız klimalar


Oya ARMUTÇU-Süleyman DEMİRKAN İbrahim ÖZÇEKİÇ

Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, bebek ölümlerinin ardında, havalandırma sistemleri ve klimaların bulunduğunu öne sürdü.

Prof. Hancı, ‘Enfeksiyonu önlemek için yerleri, duvarları temizlemek, ziyaretçilere yasak koymak yetmez. Başta klimalar olmak üzere, enfeksiyon kaynağı olabilecek her türlü cihaz düzenli denetlenmeli’ dedi.

DAHA önce Edirne’de 8, Manisa’da 2 çocuğun ölümüne neden olan hastane enfeksiyonunun Kayseri Devlet Hastanesi’nde de 6 çocuğun yaşamını yitirmesine neden olması, sorunun kaynağını bir kez daha gündeme getirdi. Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, bebeklerin enfeksiyon kaparak peş peşe ölümlerinin ardında, havalandırma sistemleri ve klimaların bulunduğunu öne sürdü. Bebeklerin bağışıklık sistemlerinin büyüklerden daha zayıf olduğunu anımsatan Prof. Dr. Hancı, ‘Hastanelerde yerleri, duvarları temizlemek yetmez, enfeksiyonu da engellemez. Hastane yönetimleri ziyareti yasaklamak dışında, başta klimalar olmak üzere, enfeksiyon kaynağı olabilecek her türlü cihazı düzenli denetlemeliler’ dedi.

KLİMA MİKROP YAYAR

Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Merkez Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Turan Aslan da, her yerde olduğu gibi hastanelerde ve özellikle de yoğun bakımlardaki klima filtrelerinin periyodik bakımının ve zamanı gelince değişiminin yaşamsal önemde olduğunu vurguladı. ‘Bu yapılmıyorsa, klimalar enfeksiyon kaynağı haline gelebilir’ diyen Prof. Aslan, şunları söyledi:

‘Hastanelerde, mutlaka yüksek düzeyde partikül süzmesi yapan filtreler (HEPA Filter) kullanılmalı. Bunlar takılmışsa bile, yine mutlaka belli aralarla temizlenmesi ve filtrelerin değiştirilmesi gerekiyor. Bırakın hastaneyi, oda havalanmasında da, süngerimsi filtreler, oradaki üreyen mikropların dağıtımına neden olur. Ayrıca insan mukozasına dokunan ve zedeleyen tıbbi gereçlerin, hijyen olmaması, bütün dünyada hastane enfeksiyonlarının baş kaynaklarından biridir. Bunlar, enfeksiyon riskini artırıyor. Bu cihazların temizleme ve hijyenleri usulünce ve titizlikle yapılmalı.’

YETERLİ PERSONEL ŞART

Hacettepe Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova ise enfeksiyonların yayılmasında ve ölümlerde en önemli etkenin, personel eksikliği olduğunu söyledi. Akova, ‘10 yataklı yoğun bakım ünitesini 5-6 hemşire yerine, 2 hemşire ile yürütmeye çalışırsanız, bu tür sorunlarla karşılaşmanız kaçınılmaz olur’ dedi.

Kayseri’deki başka bakteri

ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Yenidoğan Ünitesi’ndeki 6 bebeğin ölümüne ‘gram negatif etkili’ bir bakterinin neden olduğu kesinlik kazandı. Trakya Üniversitesi’ndeki 8 bebek ölümüne neden olan ‘Serratia’ bakterisinden farklı olan bu bakterinin yol açtığı enfeksiyonun tamamen kontrol altına alındığı belirtildi. Hastane bakterilerinin ‘gram negatif’ ve ‘gram pozitif’ diye ikiye ayrıldığını belirten bir yetkili, ‘İncelemeler sonucu, ölümlere, gram negatif etkili bir bakterinin neden olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu bakterinin bir bebekte ortaya çıktığı ve daha sonra hızla yayılarak diğer bebeklerin ölümüne yol açtığı anlaşıldı’ dedi.

Yanılmışım bebek kızdı

Ölen 6 bebekten Esmanur’un babası 47 yaşındaki Ömürlü Orhan, Yozgat’ta toprağa verirken ‘erkek’ dediği bebek için, Kayseri’de savcıyla görüşürken, ‘Yanılmışım, toprağa verdiğimiz bebek kızdı. Cenazeyi yıkayan kadınlar beni yanılttı’ dedi. Orhan Ailesi’nin bebeklerin karıştığı iddiasından vazgeçmesiyle, mezarların açılmasına da gerek kalmadı.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2005 Cumartesi 02:58:57
Güncelleme :6 Ağustos 2005 Cumartesi 10:13:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?