16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Bel ağrısına akupunktur tedavisi

Almanya'da yapılan bir araştırmaya katılan hastaların neredeyse yarısı, akupunktur tedavisinden sonra aylarca sırtlarında ağrı hissetmedi.

Buna karşılık ilaç, sıcak kompres ve masaj gibi klasik Batılı tedavi yöntemlerinin denendiği grupta bu oran dörtte bire düştü.

Bochum'daki Ruhr Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın bir diğer sonucuysa, sahte akupunkturun da neredeyse gerçeği kadar etkili olduğu.

Araştırmacılara göre bu, vücudun her tür iğneye olumlu tepki verdiğini gösteriyor olabileceği gibi, akupunkturun plasebo etkisi yaptığının kanıtı da olabilir.

Plasebo etkisi, ilaç olduğu zannıyla alınan tedavilerin hastada psikolojik olarak yarattığı etkiyle görülen iyileşmeye verilen ad.

Öne sürülen teorilerden biri beyne gönderilen ağrı mesajlarının, rakip mesajlar sayesinde bastırılıyor olabileceği.

Araştırmaya 1.100 hasta katıldı. Bunlara ya akupunktur, ya ilaç, ya da sahte akupunktur tedavisi uygulandı.

Sahte akupunkturda iğne doğru noktalara yerleştirildi ancak gerçek tedavide olduğu kadar derine saplanmadı ve olduğu yerde çevrilmedi.

Altı ay sonra akupunktur grubundakilerden yüzde 47'si bel ağrılarının ciddi oranda hafiflediğini söyledi.

Sahte akupunktur grubundakilerin yüzde 44'ü aynı şeyi söylerken, klasik tedavi alanların yüzde 27'si ağrılarının azaldığını bildirdi.

Araştırmacılardan Doktor Heinz Endres akupunkturun kronik bel ağrısı alanında gelecek vaat eden, son derece etkili bir yöntem olduğunu söyledi.

Doktor Endres "Hastalar yalnızca ağrının dozunda değil, bel ağrısından kaynaklanan hareket sorunlarında ve dolayısıyla da hayat kalitelerinde de önemli bir fark gördüklerini söylediler" diye konuştu.

Batılı ülkelerde nüfusun yüzde 80'den fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı çektiği bildiriliyor.

Çin'de her tür sağlık sorunu için yüzyıllardır uygulanan akupunktur tedavisi, vücuttaki hayat enerjisi 'çi'nin iğnelerle açığa çıkarılabileceği savına dayanıyor.

Şikago'daki Rush Üniversitesi'nden Doktor James Young "Alternatif terapi diye adlandırılan yöntemlerin nasıl işlediği konusunda bilgimiz yok" diyor, "Ama bu işe yaramadıkları anlamına gelmiyor."

Ajanslar
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 20:10:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?