19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Beslenme ve veri bankası

Sağlık Bakanlığınca toplumun beslenme konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla yürütülen proje kapsamında, tüketicilerin gıda maddelerini satın alırken duyarlılıklarının belirlenmesi amacıyla bir anket düzenlenecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından bir süre önce başlatılan, Beslenme Bilgi Veri Bankası kurulmasına yönelik proje çerçevesinde, daha önce süt ve süt ürünleri tüketimiyle kahvaltı alışkanlığı konularında birer anket düzenlenmişti.

Proje kapsamında gıda maddeleri satın alınırken tüketicilerin bilinç düzeyinin saptanması amacıyla yeni bir anket yapılacak.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, toplumun beslenme konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olmasının, ülkenin beslenme sorunlarının başta gelen nedenleri arasında olduğuna dikkati çektiler.

Yetkililer, tüketicilerin gıda maddesi satın alırken dikkat ettiği noktaların belirlenmesi amacıyla hazırlanan “Tüketici Anketi”nin, Bakanlığın “www.saglik.gov.tr” adresindeki internet sitesinde 15 Ağustos tarihine kadar yayınlanacağını kaydettiler.

Ankete katılım düzeyinin yüksek olması halinde elde edilecek verilerin daha sağlıklı olacağını ifade eden yetkililer, bu nedenle valiliklere ankete katılımın sağlanması için birer duyuru gönderildiğini söylediler.

Anketin değerlendirilmesinin ardından sonuçlarının rapor haline getirileceğini ve kamuoyuna açıklanacağını kaydeden yetkililer, bu bağlamda tüketicilerin yanlış davranışlarına da dikkat çekilerek bilinçlendirilmelerine yönelik çalışma yapılacağını bildirdiler.

Toplumun beslenme alışkanlıkları ve eğilimlerinin belirlenmesi, besin tüketim sıklıklarının saptanması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında her ay değişik konularda mini anketler düzenleniyor.

ANKET SORULARI

Gıda konusunda tüketici bilincinin ölçülmesi amacıyla hazırlanan anketin katılımcılarından “Gıda maddesi satın alırken genel olarak nelere dikkat edersiniz?”, “Ambalajsız ürün alırken nelere dikkat edersiniz?”, “Süt ve süt ürünleri alırken nelere dikkat edersiniz?”, “Sebze ve meyve alırken nelere dikkat edersiniz?”, ”Ambalaj etiketinde nelere dikkat edersiniz?”, “Et ve et ürünleri alırken nelere dikkat edersiniz?”, “En çok hangi içecekleri tercih edersiniz?”, “Alınan ürünün bozuk çıkması veya etiket bilgilerine uygun olmadığının tespiti halinde nasıl davranırsınız?” sorularına verilen seçenekleri işaretlemeleri isteniyor.




aa
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2006 Cuma 12:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?