27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Bıçak parası 'kültür'e kaldı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "bıçak parası" sorununu tümüyle çözmek için vatandaşlar arasında "hak arama kültürünün geliştirilmesi" gerektiğini savundu.

Bakan Akdağ, gazetecilerin, bakanlığın yaptığı ankette, vatandaşların yüzde 35'inin sağlık hizmeti alırken doktora "bıçak parası" vermeyi bir gereklilik olarak gördüğü yolunda çıkan haberleri hatırlatması üzerine, şunları söyledi:

"Böyle bir araştırmamız, çalışmamız yok... Ancak geçmişte yaygın bir alışkanlık olduğu doğrudur... Bugüne kadar yaptığımız ek ödemeler gibi çalışmalarla bu durumu büyük oranda değiştirdik. Bu anlayışı tamamen yok etmemiz gerekiyor... Vatandaşa farklı bir adres gösterilmemelidir. Zaten böyle bir ihtiyaç da yok... 'Bıçak parası' sorununu tümüyle çözmek için vatandaşlarımız arasında hak arama kültürünü geliştirmeliyiz... Vatandaşlarımız böyle bir durumla karşılaştığında hastanenin hasta hakları birimi, başhekim, il sağlık müdürü, hatta doğrudan Valiye müracaat edebilir..."

Doktorların çoğunu tam zamanlı olarak çalıştırmaya başladıklarını, bu sorunun çözümü konusunda vatandaşın hakkını aramasını önemli gördüklerini söyleyen Akdağ, göreve geldikleri günden itibaren "bıçak parası" sorununun hep karşısında olduklarını ve bundan sonra da olacaklarını belirtti.

Bir gazetecinin, "Halen bıçak parasının gerekli olduğunu görenlerin oranının yüzde 35 olduğunu" yinelemesi üzerine Akdağ, "Şu 3-5 seneye kadar böyle düşünenlerin oranı yüzde 90'lar civarındaydı. Bu konuda önemli bir mesafe aldığımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

Başka bir gazetecinin "sağlık personelinin yetersizliği nedeniyle bazı vatandaşların mağdur olduğunu" söylemesi üzerine Akdağ, "Bu tip durumlar, dünyanın her yerinde yaşanabiliyor. Türkiye'deki 300 bini bulan sağlık personelinin eğitilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu sorunların çözümü için meseleye hassasiyetle yaklaşıyoruz" dedi.


aa
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2006 Cuma 12:42:40
Güncelleme :29 Eylül 2006 Cuma 13:44:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?