20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Bıçak parası rüşvet değilmiş

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, verdiği emsal kararda bıçak parası alan doktorların 'rüşvet almak' suçundan değil 'görevi kötüye kullanmak' suçundan yargılanmasına hükmetti.

Tokat'a bağlı Zile Devlet Hastanesi'nde kulak burun boğaz uzmanı olan doktor, bir hastasındaki ses kısıklığı şikâyetinin kanser oluşturabileceğini söyledi. Kanser olma ihtimali olduğunu öğrenen mağdur, ertesi gün doktorun özel muayenehanesine gitti. Hastayı tekrar muayene eden doktor, ses tellerindeki yaranın kanser olma riski taşıdığını yineledi. Doktor, mağdurun kanser olup olmadığını tespit etmek amacıyla en kısa sürede ameliyat olması gerektiğini ve bunun karşılığında da bin YTL alacağını söyledi. Sanık doktora kendisini ameliyat etmesi için 400 YTL'yi peşin ödeyen hasta, paranın geri kalanını da ameliyat sonrası ödeyeceğini belirtti.

Ameliyattan bir hafta sonra kontrole giden mağdur, maddî durumunun kötü olduğunu ve borcunu ödeyemeyeceğini belirtti. Bunun üzerine sanık doktorun kendisine 'hakkımı helal etmem' dediğini belirten mağdur, operasyon sonrasında kanser hastalarının ameliyat olamayacağını öğrendi. Mağdur, kendisinin gerçekten ameliyat olup olmadığını öğrenmek amacıyla durumu hastane başhekimine bildirdi. Doktor hakkında Zile Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'rüşvet almak' suçunu işlediği iddiasıyla dava açıldı. Mahkeme, sanık doktoru rüşvet aldığı gerekçesiyle hapis cezasına mahkûm etti.

Yargıtay'da temyize giden davayı 5. Ceza Dairesi inceledi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, gerekçeli kararında şu görüşlere yer verdi: "Kanser olma riski bulunan; ancak çok acil müdahaleye gereksinim duyulmadığı anlaşılan mağdurun bir başka doktor veya sağlık kuruluşuna başvuru olanağı varken, ayrıca ameliyat için istenen paranın yasal olmadığını bilmesine rağmen, sanığın teklifini kabul ederek para vermesi olayında, sanığın söz ve davranışlarında, irtikabın cebir veya ikna unsurunun öğreti ve uygulamanın kabul ettiği anlamda bulunmadığı, sanığın eyleminin görevi kötüye kullanmak suçunu oluşturacağı gözetilmeyerek yazılı şekilde irtikaptan hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir." Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise isim vermeden yaptıkları açıklamada, "Bıçak parası kabul edilemez bir hadise. Neticede hiçbir şey cezasız kalmaz. Yargıtay'ın bu kararıyla bıçak parası isteyen doktorlara uygun cezalar verilecektir." ifadelerine yer verildi

Dosya, yerel mahkemeye gönderildi

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, doktora verilen bıçak parasının 'rüşvet' sayılamayacağına karar verdi. Yerel mahkemenin bu yöndeki kararını bozan 5. Ceza Dairesi, doktorun görevi kötüye kullanmaktan yargılanması gerektiğine hükmetti. Yerel mahkeme kararında direnirse dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gelecek.

anka
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 19:16:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?