24
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Bill Gates'ten sıtmaya karşı bağış

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in oluşturduğu vakıf, sıtmayla mücadele amacıyla yaklaşık 260 milyon dolar bağışta bulundu.

Bağışın büyük bölümü gelişmekte olan ülkelerde hala milyonlarca kişinin hayatına mal olan sıtmanın önlenmesi için bir aşı bulunmasına ayrılacak.

Beş yıl süreyle kaynak alacak üç uluslararası proje, ayrıca ilaçlı özel cibinlikler üretilmesi gibi düşük maliyetli önlem yollarına ve tedavi için yeni ilaçlar geliştirilmesini öngörüyor.

Afrika'da her gün 2 bin çocuk sıtma sonucu hayatını kaybediyor.

Bu alanda çalışan uzmanlar, hastalığın gelişmiş ülkelerde sorun olmaktan çıkmasının etkisiyle bu alanda yapılan araştırmaların büyük oranda azaldığından şikayetçiydi.

Bill Gates de dünyanın, son 20 yılda sıtma nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının iki katına çıkmasına izin verdiğini belirterek, bunu ''utanç verici'' bulduğunu söyledi.

Üç proje paylaşacak

Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın sunduğu kaynağın 107 milyon dolarlık en büyük dilimini Sıtma Aşısı Girişimi adlı bir kuruluş alıyor.

Halen Mozambik'te aşı denemelerini sürdüren kuruluş, formüllerinin çocukların şiddetli sıtmaya yakalanma ihtimalini yüzde 58 oranında düşürdüğünü söylüyor.

2011'de kullanıma sunulması hedeflenen aşının 10 bin kadar çocuk üzerinde daha denenmesi planlanılıyor.

Sıtmaya Karşı İlaç Girişimi adlı kuruluşa aktarılan 100 milyon dolarlık kaynak ise, yoksul ülkelerin alım gücüne uygun ucuz ilaçlar geliştirilmesi için kullanılacak.

Burada hedef kişibaşına bir doların altında bedelle tedavi sağlayabilmek.

İngiltere'den Yenilikçi Vektör Kontrol Konsorsiyumu adlı bir kuruluş da, hastalığı yayan sivrisineklerin uzak tutulması için yaklaşık 50 milyon dolarla daha güçlü ve uzun süre etkili olan sivrisinek ilaçları geliştirecek. Ayrıca cibinlikler ve ilaçlı koruma örtüleri üzerinde çalışacak.

Sıtmayla mücadele alanında faaliyet gösteren uluslararası grupları bünyesinde toplayan Sıtma Ar-Ge İttifakı ise, bağışı memnuniyetle karşılamakla beraber bu alanda daha çok fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Örgüte göre sıtmadan kaynaklanan ölümleri 2010'a kadar yarı yarıya indirmek için yılda 3 milyar 200 milyon dolar gerekiyor.

Geçen yıl dünya genelinde sıtmayla mücadeleye ayrılan 323 milyon dolar, sağlık araştırmalarına ayrılan harcamalarının yüzde birinden azını oluşturuyordu.



BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2005 Pazartesi 16:08:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?