30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Binlerce kadına umut ışığı

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle 15’inde menopoza girip çocuk hayaline veda eden 38 yaşındaki kadın dünyanın ilk yumurtalık nakli sayesinde anne olmak üzere...

Dünyanın ilk yumurtalık nakli, meyvesini vermek üzere. 15 yaşında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle erken menopoza girerek kısırlaşan 38 yaşındaki İngiliz kadına geçen yılın başında ikiz kardeşinden alınan yumurtalık nakledilmişti. Şimdiyse bu kadın önümüzdeki hafta çocuğunu kucağına almaya hazırlanıyor.
Tıp tarihinde bir ilk olan bu operasyon sadece erken menopozdan dert yanan kadınlara değil, kanser nedeniyle radyoterapi ve kemoterapi görüp doğurganlığını kaybeden kadınlara da umut ışığı yakıyor. Bu kadınlar artık tedaviye başlamadan önce yumurtalıklarını dondurabilecekler. Operasyonun başarısı, kariyer hedefi gibi sosyal nedenlerle anneliği erteleyen kadınlar için de umut oldu.
Adı açıklanmayan İngiliz kadın, yumurtalık nakli sonrasında 22 yıl sonra yeniden âdet görmeye başladı ve kısa sürede hamile kaldı. Osteoporozun belirtilerini gösterdiği vücudu hormon seviyelerinin yükselmesiyle yeniden kendini toparladı. Ona anne olma şansı tanımak için yumurtalığını kardeşine veren ikizinin iki çocuğu var. Ancak doğacak bebek genetik olarak yumurtalığın sahibinin olacak.
Nakil operasyonu geçen yıl ABD, Missouri’deki St. Louis Kısırlık Merkezi’nde mikrocerrah Dr. Sherman Silber tarafından yapıldı. Silber, ceviz büyüklüğündeki yumurtalığı donörden laparoskopik cerrahiyle aldı. Yumurtalığı alıcıya monte edip organa kan akışını sağlayacak kılcal damarları bağladı. Nakilden üç ay sonra kadın normal şekilde yumurtlamaya başladı, beş ay sonra hormon seviyesi sağlıklı ikiziyle aynı seviyeye geldi. Nakilden bir yıl sonra da gebelik gerçekleşti.

Bütün yumurtalık nakli ilk
Dr. Silber, nakil sırasında arter ve damarların yeniden bağlanmasının ‘son derece hassas’ bir işlem olduğunu anlatıyor: “Bu damarları karın boşluğunun derinliklerinde yeniden bağlama bir taktik meselesiydi. Yumurtalığın arterleri bir milimetrenin üçte birinden küçüktü; yani öyle küçük ki pek çok jinekolog onları hiç görmemiştir!”
Yumurtalığın ikizden alınmış olması vücudun organı reddetmesini engelledi. Genelde nakiller yakın akrabalardan yapılsa da reddedilmeyi önlemek için bazı ilaçlara ihtiyaç duyuluyor. Şimdiye kadar yumurtalığın bazı parçaları nakledilerek üç doğum gerçekleştirilmişti. Dr. Silber, yumurtalığın bazı parçalarının yaklaşık üç yıldır nakledildiğini ancak bu vakanın, yumurtalığın bütün olarak naklinden sonra gerçekleşen ilk gebelik olduğunu söylüyor. Dr. Silber’a göre, yumurtalığın bütününün nakli, 10 yıl içinde yaygınlaşacak.

Radikal
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 17:32:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?