24
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

’Bırakmak’ yetmez

Akciğerler için sigara içmek ile aşırı şişmanlığın aynı etkiyi gösterdiği belirtildi. Sigaradan sonra alınan her kilo, akciğerlerde görülen iyileşmeyi silip süpürüyor. Sigarayı bırakınca alınan kilolar, sigara içmemenin faydalarını yok ediyor.

Britanya’daki King’s College araştırmacıları sigarayı bırakan birçok kişinin aşırı kilo aldığını, bunun da akciğer sağlığını olumsuz etkilediğini söylüyor. Dr. Susan Chinn ve ekibi, 10 yıl boyunca 27 Avrupa ülkesinden 6 bin 600 kişinin akciğer sağlığını izleyerek, kilo-sigara ilişkisini araştırdı. Testlerde kişinin bir saniyede akciğerlerinde ne kadar hava tutabildiğine ve ne kadarını dışarı verebildiğine bakıldı.

Tutulan hava miktarının yüksekliği sağlıklı akciğerin göstergesi. Araştırma akciğer sağlığının sigara içenlerde en kötü durumda olduğunu ve sigarayı bırakanların genellikle kilo aldığını gösterdi. En çok kilonun da sigara yeni bırakıldığında alındığı, sigarayı bırakıp sonra tekrar başlayanların ise en az kilo alan grup olduğu belirlendi.

Dahası, sigarayı bıraktıktan sonra kilo alanların akciğer fonksiyonlarının kilo almayanlara göre daha kötü olduğu görüldü. Sigarayı bırakıp yılda bir kilo alan bir erkeğin akciğerlerinde bir gelişme olmuyor, çünkü bu iki faktör birbirini siliyor. Kadınlar ise sigaradan sonra yılda 2.43 kilo alınca aynı durumla karşılaşıyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2005 Cumartesi 14:00:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?