28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Blair'den kök hücre atağı

İngiltere Başbakanı Tony Blair dört günlük California gezisi kapsamında bugün Amerikalı bioteknoloji şirketlerinin patronlarıyla bir araya geliyor. İngiltere kök hücreden kârlı çıkmayı umuyor.

Blair'in bu görüşmede İngiltere'yi kök hücre araştırmaları için ideal yer olarak göstermesi bekleniyor.

İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaptıkları kök hücre çalışmaları tepki toplayan şirketleri topraklarına çekerek bu sayede nakit akışı sağlaması amaçlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, temmuz ayında iktidara gelmesinden bu yana ilk kez veto yetkisini kullanmış ve insan embriyoları kullanılarak kök hücre araştırması yapılmasına hükümetin destek vermesine karşı çıkmıştı.

Blair'in görüşeceği firmalar arasında Genentech, Gilead Sciences ve Cell Genesys bulunuyor.

AB üyesi ülkeler geçen hafta insan embriyonundan elde edilen kök hücrelerle yapılan araştırmalara desteği sıkı koşullar altında sürdürmeye karar vermişlerdi.

Varılan anlaşmaya göre, üreme amacıyla insan klonlama ya da insanın genetik yapısında değişiklik yapmaya yönelik projelere para verilmeyecek.

Uzlaşma formülüne göre AB bunun dışında, kök hücre elde etmek için embriyonların yok edildiği projelere de destek vermiyor.

Ne var ki, projeyi öneren kuruluşun elinde zaten bir şekilde elde edilmiş kök hücre var ise, o aşamada yardım almasına bir engel bulunmuyor.

Kök hücrelerin vücuttaki herhangi bir tür hücreye dönüşebilme özelliği bulunuyor, bu nedenle diyabet, kanser, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarla mücadelede kullanılabilecekleri düşünülüyor.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2006 Pazartesi 17:20:12
Güncelleme :31 Temmuz 2006 Pazartesi 17:27:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?