18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

BM: 'Kuş gribi 150 milyon kişiyi öldürebilir'

BM'nin kuş gribine karşı küresel mücadeleyi örgütlemekle görevlendirdiği yetkili Doktor David Nabarro, gelecekte bir kuş gribi salgınının 150 milyon insanın ölümüne yol açabileceği uyarısında bulundu.

BM yetkilisi, bu tür bir salgının, kuş gribi virüsünün insanlar arasında hızla yayılabilecek yeni bir türe dönüşmesiyle her an yaşanabileceğini belirtti.

Doktor Naborro, kuş gribi hastalığının yaygın olarak görüldüğü Asya'da salgının kontrol altına alınması çalışmalarından sorumlu yetkili olarak atandı.

Kuş gribi hastalığı nedeniyle binlerce kümes hayvanı ve 60'tan fazla insan öldü.

Doktor Nabarro, kuş gribine neden olan virüsün dönüşüm geçirerek, insandan insana bulaşma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Hastalığın neden olduğu ölü sayısının salgının hangi ülkede başlayacağı sorusunun yanıtıyla yakından ilgili olduğunu belirterek, ''Bu, hükümetlerin teşhisi ne zaman koyacakları ve alacakları önlemlere bağlı olacaktır. Ölü sayısı ise 5 milyon ila 150 milyon kişi arasında değişebilir'' dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nde görev yapan Doktor Nabarro'nun kuş gribiyle mücadelenin sorumluluğuna getirilmesi, Birleşmiş Milletler'in hastalığı ne kadar ciddiye aldığının bir göstergesi sayılıyor.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 12:48:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?