18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

BM uyardı: AIDS hızla yayılıyor

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda gerçekleşen AIDS ile ilgili konferansta hastalıkla ilgili gerçekler bir kez daha gözler önüne serildi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan da konferansın açılışında yaptığı konuşmada hastalığın hızla yayıldığına dikkat çekti.

New York’taki BM Genel Kurulu’nda düzenlenen ve aralarında sağlık bakanlarının da bulunduğu 120’den fazla ülkenin temsilcisinin katıldığı AIDS ile ilgili konferans, hastalığın ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.

Konferansın açılışında bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Kofi Annan hastalığın yayılışındaki hıza dikkat çekti. Annan, “Geçen yıl hastalığın bulaşmasında ve hastalık nedeniyle ölümlerde hiçbir dönemde olmadığı kadar artış yaşandı. Hastalık her yerde yayılıyor. Tedavi ve hastalığın yayılmasını önleme çalışmaları yeterli değil. Çok daha fazlasını yapmalıyız” diye konuştu.

AIDS’le savaş için 2005 yılında 8 milyar dolar ayrılırken hastalığın yaylmasının önüne bir türlü geçilemiyor. Konferansla birlikte hastalıkla ilgili son rakamlar da gün ışığına çıktı. Yaklaşık 40 milyon kişinin hastalıktan etkilendiği belirtilirken sadece geçen yıl 4 milyon 900 bin kişinin daha AIDS’e yakalandığı açıklandı.

GEÇEN YIL 3 MİLYON KİŞİ AIDS’TEN ÖLDÜ
BM verilerine göre de geçen yıl AIDS nedeniyle 3 milyondan fazla insan yaşamını yitirdi. Hastaların sadece % 12’si tedavi görürken, genç kadınların genç erkeklere göre hastalığa daha fazla yakalandıkları belirtildi.

Öte yandan, hastalıkla mücadele kapsamında iyi haberler de geliyor. Brezilya’da uygulanan programın başarılı olduğu ve bazı Afrika ülkelerinde hastalığın yayılma oranının azaldığı açıklanan bilgiler arasında.

NTV
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 11:33:37
Güncelleme :4 Haziran 2005 Cumartesi 11:37:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?