30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Böbrek taşının ilacı

LİMONATA İÇENLERDE BÖBREK TAŞI OLUŞMA RİSKİ AZALIYOR

Böbrek taşlarını vücuttan atmak kolay olmasa da, vücudun ürettiği taşların önüne limonata ve portakal suyu içerek geçilebileceği belirtildi.

Ülkemizde en sık "kalsiyum oksalat" taşlarının görüldüğünü hatırlatan Üroloji Uzmanı Prof.Dr. Sinan Zeren, taşların idrar yolları içinde oluşmasına engel olan sitrat maddesinin bazı hastaların idrarında daha az olduğunu belirtti. Bu sebeple hastalara bol bol limonata ve portakal suyu içmelerini tavsiye eden Zeren, "Portakal suyu ve limonata idrar sitratını artırarak taş teşekkülünü engelliyor. Fazla tuzlu yemek idrarla kalsiyum ifrazını artırıyor, hayvani gıdayı çok tüketmek de taş oluşmasını

hızlandırıyor. Oksalat bakımından zengin gıdalar çilek, armut, domates, çikolata, bamya, kuruyemiş, çay ve kahvenin çok tüketilmesi taşları artırıyor" dedi.

BOL SU İÇİN

Zeren, böbrek taşını önlemenin en birinci yolunun bol su içmekten geçtiğini söyledi. Bol su içildiği sürece kum yapıcı etkinin ortadan kalktığını ifade eden Zeren, şöyle konuştu: "Oluşan kristaller bol su içince birbirine yapışmaya fırsat bulamadan vücuttan atılıyor. Mesela çaya bir veya iki şeker attığımızda karıştırıyoruz ve eriyor. Ama 10 tane atınca bir kısmı eridikten sonra kalanlar dibe çöküyor, erimiyor. İdrara karışan taş oluşturucu maddeler de fazla olduğunda benzer şekilde çökme başlıyor, çok

çökerse sıkıntı oluyor, birbirine yapışıyor, taşlaşmaya başlıyor. Eğer taş toplu iğne başı kadarsa hastalar rahatlıkla düşürebiliyor. Yarım santimetreye kadar olan taşlar da yüzde 50 oranında düşebiliyor. Hastalara küçük taşları bol su ve hareketle kendi başınıza düşürmeye çalışın diyoruz. Taş büyükse yolda takılıyor, böbrek devamlı idrar ürettiğinden taşın gerisinde basınç artıyor ve ağrı oluyor. Hasta aslında taşı değil gerisindeki artan basınç yüzünden ağrı çekiyor."

ZIPLAYARAK KÜÇÜK TAŞLAR DÜŞÜYOR

Uzmanlara göre, çok küçük boyuttaki böbrek taşlarını düşürmek için koşan, zıplayan, ip atlayan, voleybol, basketbol oynayan, koşu bandında yürüyen kişiler çoğu zaman başarılı oluyor. Zeren, yarım santimetreye kadar olan taşların bol su ve hareketle düşürülebileceğini ifade ederek şunları söyledi: "Hoplamak, zıplamak, traktörle bozuk yolda gitmek işe yarıyor. Yarım ila bir santim arasındaki taşların düşürülmesi ise hayli zor. Bir santimi geçmiş taşlarda ise müdahale şart."

Zeren, taş düşüren her iki hastadan birinde 10 yıl içinde yeniden taş oluştuğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2011 Pazar 09:52:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?