19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Boyundan büyük kalbi var

Dokuz yaşındaki Mehmet Ali Yeşildere, boyunu aşan yapay bir kalple yaşıyor. Türkiye'nin yapay kalpli en küçük hastası bir 'kalp bağışı' bekliyor

 

Mehmet Ali Yeşiltepe, dokuz yaşında bir çocuk. Tüm yaşıtları gibi sokağa çıkmak, koşup oynamak sonra okumak ve doktor olmak istiyor. Ama şimdilik bunların hiçbirini yapamıyor. Çünkü o ‘boyu kendinden büyük kalbi’yle hastanede yaşıyor. Mehmet Ali, Türkiye’de yapay kalp takılan en küçük hasta. Aslında ‘takılan’ demek pek doğru bir tanımlama değil. Çünkü Mehmet Ali’nin damarlarında kan dolaşmasını sağlayan, boyu Mehmet Ali’nin boyunu, ağırlığı ağırlığını geçen kocaman bir alet.
Mehmet Ali Yeşiltepe, Şanlıurfalı Ömer ve Hatice Yeşiltepe çiftinin sekiz çocuğundan biri. Mehmet Ali’ye kalp yetmezliği teşhisi dört yıl önce konuldu.
Oğulları Faruk’u 15, Veysi’yi de 10 yaşında aynı hastalıktan yitiren aile için bu üçüncü darbeydi. Aile Mehmet Ali’nin de kardeşleriyle aynı acı sonu paylaşmaması için Şanlıurfa’yı geride bırakıp İzmir’e yerleşti.
Yerleşti ama Mehmet Ali’nin durumu da ağırlaştı. Artık kalp nakli olması gerekiyordu.
E.Ü. Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özbaran başkanlığındaki ekip, küçük çocuğa uygun kalp bulununcaya kadar yaşamını devam ettirmesi için kalp destek cihazı taktı.
Boyundan büyük cihaz nedeniyle son iki ayını EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde geçiren Mehmet Ali “Makine sürekli kan pompalıyor” dedi.
Mehmet Ali hastalığı nedeniyle ilkokula gidemedi. Ancak okuma-yazmayı evinde kendi kendine öğrendi. Hayalleri hep hastalığına çarpıp kırıldı:
“Okula gitmek istiyorum. Fazla yürüyemiyorum. Zor oluyor. Makine ağır. Koşamıyorum, top oynayamıyorum. Yapay kalp takılmadan önce daha da çabuk yoruluyordum. Sağlığıma kavuşunca okula gitmek istiyorum. Okuyunca doktor olmak istiyorum. Cerrah olacağım. Koşup oynayacağım. Urfa’da beni bekleyen arkadaşlarımla oyun oynayacağım. Herkesin organlarını bağışlamasını istiyorum.”
17 yaşındaki Gülcan, kardeşinin yanından hiç ayrılmıyor. En büyük üzüntüsü, kardeşinin küçücük yaşta çektiği acılar: “Şanlıurfa’dan kalkıp buraya geldik. Tek duamız kardeşime uygun kalbin bir önce bulunması.”
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özbaran’ın verdiği bilgiye göre kalp destek cihazı uygulaması Türkiye’de sadece EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılıyor. Cihaz, altı yaşından 60 yaşına kadar nakil için uygun kalp bulamamış hastaların yaşamını devam ettirmesine olanak sağlıyor. Mehmet Ali, Türkiye’de cihaz takılan en küçük hasta:
“Mehmet Ali, idiyopatik dilate kardiyomiyopati hastası. Kalp kasının fonksiyon görmemesi. Bazı ailelerde genetik olarak saç ağarır, kiminin gözü bozuktur. Bu ailede de kalp kasıyla ilgili genetik bir problem var. Cihaz takılmasa, birkaç gün içinde kaybedeceğimiz bir çocuktu. Aile daha önce iki çocuğunu aynı hastalıktan kaybetmişti. Bu ailenin kötü talihini değiştirip erkek çocuklarının sağlıklı bir erişkin olmasına çabalıyoruz. Cihaz ile yaşantısını hastanede gayet iyi sürdürüyor. Uygun kalp bulunca da nakli yapıp, Mehmet Ali’yi normal yaşantısına ve memleketine göndermeyi düşünüyoruz. Yurtdışında kalp destek cihazıyla beş senedir yaşayan hastalar var. Organ bağışı çok önemli.”
 

RADİKAL
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 16:58:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?