17
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Bozaya bilimsel inceleme

Uludağ Üniversitesi (U.Ü.) Ziraat Fakültesi’nin araştırma çalışmaları sonucunda üretilen diyet, meyveli ve uzun ömürlü bozanın kullanım hakkını almak için yerli ve yabancı yatırımcılar sıraya girdi.

Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, Türkler’in geleneksel içeceği boza için yaptıkları bilimsel araştırmaların bu ürüne olan ilgiyi artırdığını söyledi. Çopur, yaptıkları çalışmalarla raf ömrü kısa olduğu için bugüne kadar ihraç edilmeyen bozanın konservesini ürettiklerini belirterek, "Daha önce diyet ve meyveli boza üretimi yapmıştık. Şimdi de normalde 4 gün içinde, katkı madde konulduğunda 29 gün içinde tüketilmesi gereken bozanın 2 yıl bozulmadan dayanabilenini ürettik. Bu yeni ürünümüz özellikle Türk Cumhuriyetleri’nde, Kıbrıs ve Avrupa ülkelerinde yaşan Türkler’i sevindirdi. Çünkü yabancı bazı yatırımcılar, Türkler’den kendilerine gelen talep karşısında Türkiye’de uzun ömürlü bozanın nerede üretildiği yönünde araştırma yaptıklarını öğrendik. Üniversitemizde üretilen boza yakında bir sanayi kuruluşuyla yapacağımız anlaşmadan sonra marketlerdeki yerini alacak. Gurbette yaşayan vatandaşlarımızın da boza özlemi sona erecek" dedi.

Çopur, meyveli ve uzun ömürlünün yanı sıra düşük kalorili olduğundan dolayı rejim yapanların ilgisini çekecek olan light bozanın piyasada satışa sunulmasından sonra bu ürünün tüketiminde büyük bir patlama olacağını kaydetti.

Çopur, bozanın Türk içeceği olduğuna ancak bazı komşu ülkelerin buna sahip çıktığına da dikkat çekti.

BURSA (İHA) -
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 11:40:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?