22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Bu bebek dünyada bir ilk!

Türkiye'de ilk kez bu yıl Mart ayında uygulanmasına başlanan ilaçsız tüp bebek yöntemi sonucunu verdi. 10 kez çeşitli tedavi yöntemleri denenen hasta, ilaçsız yöntemle anne oldu

Çocukları olmayan aileler için tıpta çığır açan klasik tüp bebek yöntemine alternatif olarak geliştirilen ve anne adaylarına ilaç vermeden yumurtaların dış ortamda olgunlaştırılmasını sağlayan IVM'in Türkiye'de ilk kez seri olarak uygulamasının başlatıldığı Dokuz Eylül Üniversitesindeki çalışmalar, 9. ayında olumlu sonuç verdi. Mart ayında hasta kabulüne geçen üniversitede, ilk bebek dünyaya geldi. Dünyada 1990'ların başında 7 yıl süreyle 56 kadında uygulanan, bu yöntemde bir sonuç elde edilememişti. 1998 yılına ise seri olarak Kanada Mc Gill Üniversitesinde uygulanarak, yüzde 40'lık başarı oranı yakalandı.

HAYAL GERÇEK OLDU

Mc Gill Üniversitesindeki ekip içinde yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Merkezi Müdürü Prof. Bülent Gülekli, bu yılın Mart ayından itibaren DEÜ'de seri olarak yöntemin uygulanmasını başlattı.

Klasik tüp bebek yönteminde uygulanan ve bazı kadınlarda yumurtalıkların aşırı uyarılmasıyla ölümcül sonuçlara yol açabilecek ilaç kullanımı kaynaklı riskleri ortadan kaldıran IVM'in, daha önce 2'si klasik tüp bebek yöntemi olmak üzere 10 kez çeşitli yöntemler uygulanan ve bu sırada ilaçlardan kaynaklanan yumurtalıkların aşırı uyarılması reaksiyonu nedeniyle hayati tehlike geçiren Işıl Çelik'in (26), IVM yöntemiyle 3 kilo 377 gram ağırlığında dünyaya getirdiği bebeğe, Elif Naz adı verildi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dünyada bir ilk gerçekleşti

DEÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülekli, halk arasında ilaçsız tüp bebek olarak adlandırılan IVM'in bu yılın Mart ayından itibaren üniversitede seri uygulamasına başlandığını bildirdi. Prof. Dr. Gülekli, "Ne mutlu ki, başladığımız aynı yıl gebeliklerimiz doğum aşamasına geldi. Bu, dünyada bir ilk aslında. Uygulamaya başladığı yıl doğumu gerçekleştiren ilk klinik burası" dedi. Bu yöntemin bütün hastalar için uygun olmayabileceğini ifade eden Prof. Dr. Gülekli, IVM'de elde ettikleri gebelik oranının yüzde 35 civarında bulunduğunu söyledi.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 08:52:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?