22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Bu mevsimde gribe dikkat

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, sonbahar ve kış mevsiminde çok sık görülen grip hastalığının ciddi bir hastalık olduğu, küçük çocuklar ile 65 yaş üstü kişilerde risk oluşturduğu belirtildi.

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü resme internet sitesinde yapılan açıklamada, grip hastalığı ile ilgili bilgiler verilerek vatandaşlar uyarıldı.

Açıklamada, "Grip için önlem almak kadar hastalığı hafif atlatmak da önem taşıyor. Grip, burun, bronşlar ve akciğerden oluşan solunum sisteminde meydana gelen, Influenza A, Influenza B ve Influenza C virüslerinin neden olduğu yüksek derecede bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. 1-2 hafta içinde hastalar genellikle iyileşirler ancak etkileri haftalarca devam edebilir. Bazı hastalarda ise hayatı tehdit edici komplikasyonlar gelişebilir. Sonbahar ve kış aylarında görülür. En fazla görüldüğü aylar Ekim - Mart aylarıdır. Grip son derece ciddi bir hastalık olup, en fazla görüldüğü kış mevsiminin en şiddetli hastalıklarından biridir. İşgücü kaybı açısından bakıldığında en yüksek maliyete yol açan hastalıkların başında yer almaktadır" denildi.

Gribin de nezle gibi, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle tokalaşma sonrasında kolaylıkla bulaşabildiğinin belirtildiği açıklamada, dünya nüfusunun tahmini olarak yüzde 10'u ila yüzde 20'sinin her yıl gribe yakalandığı kaydedildi. Küçük çocuklar ve 65 yaşından büyük olan kişilerin en önemli risk grubunu oluşturduğu bildirilirken, bunların dışında şeker hastaları, astım ve kronik akciğer hastalığı olanlar, transplantasyonlu organ nakli yapılmış hastalar, böbrek hastaları, bakımevlerinde ve huzurevlerinde kalanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören kişiler ve gebeliğin 3. ayından sonra anne adayları için risk olduğu kaydedildi.

Açıklamada, grip olunması durumunda ise yapılması gerekenler şu şekilde bildirildi; "Her şeyden önce istirahat, mümkünse yatak istirahatı önemlidir. İstirahat ile beraber doktor tavsiyesi ile alınacak ilaçlar, hastalığın hafif atlatılmasını sağlayabilir. Hastalık süresince sıvı alımı çok önemlidir. Bu nedenle su, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler tavsiye edilir. Yeteri kadar sıvı alınması sinüslerdeki ve göğsünüzdeki ifrazatın daha az birikmesine ve vücuttan daha kolay temizlenmesine yardım eder. Ayrıca suda eritilerek hazırlanan anti-gribal ilaçlar sıvı alımını arttırdığı ve hızlı etki gösterdiği için kullanmaya uygundur. Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat etmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrattan zengin diyet uygulanmalıdır. Yatarken başın yukarıda tutulması geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltacaktır. Bulunulan ortamın uygun ısıda olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmeli, havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır. Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir. Antibiyotik türü ilaçlar, viral bir enfeksiyon olan gribin üzerine bakteriyel bir başka enfeksiyon eklendiğinde ancak bir hekimin önerisi ile kullanılabilir. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir. Özellikle çocuklarda bu konu çok önemlidir. Anti-gribal ilaçlar gribe bağlı görülen yakınma ve belirtileri ortadan kaldırır."

iha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 09:58:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?