30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Bunun bedelini kim ödeyecek?

Şanlıurfa'da, Devlet Hastanesi Kan Bankası'ndan alınan kanla HIV virüsü bulaşan 1 yaşındaki bir çocuk ilk kez görüntülendi.

Üzgün baba, ilerleyen günlerde hakkını yargı yoluyla arayacağını ve gerekirse dava açacağını da söyledi.

1996 yılında sezaryenle doğum yaparken Kızılay Kan Merkezi'nden alınan kanla HİV virüsü bulaştıktan sonra AIDS'e yakalanan ve bir süre sonra hayatını kaybeden Siverekli Müzeyyen Işıkgöz'ün ardından, 12 yıl sonra hemşirenin ihmali sonucu HIV virüslü kan verilen 1 yaşındaki Y.Ç.'nin tedavileri belirli aralıklarla Ankara'da devam ediyor.

Şu ana kadar tedavisinin bulamadığı HIV virüsü bu 1 yaşındaki bir çocuğun dünyasını kararttı. Mart ayında meydana gelen olayda, Şanlıurfa'nın Ulucanlar Köyü'ne bağlı Körögöz

Mezrası'nda yaşayan 6 çocuklu Ç. ailesinin en küçük çocuğu 1 yaşındaki Y.Ç.'nin üzerine çaydanlıkta bulunan sıcak su dökülünce vücudunun bir bölümü yand navgat ilçesinde 31 Temmuz'da çıkan ve 6'ncı gününde kontrol ı. Baba Mehmet Ç.'nin tedavi için Şanlıurfa'ya götürdüğü Y.Ç., 500 Yataklı Devlet Hastanesi Yanık Ünitesine yatırıldı ve tedavisi sırasında Y.Ç.'ye kan gerekti.

Küçük çocuğun yakınları gerekli kanı temin etmek
için 500 Yataklı Devlet Hastanesi'nin Kan Merkezi'ne baş vurdu. Burada daha önceden bir yakını için kan veren S.K.'den alınan kanın yapılan tetkikinde HIV pozitif olan sonucuna bakmayan görevli hemşire A.B., deftere negatif olarak işlediği kanı Y.Ç.'nin yakınlarına verdi.

Kan Bankası'ndan alınan kan, yanık ünitesinde küçük çocuğa verildi. Bir türlü iyileşmeyen Y.Ç. daha sonra tedavisi için Adana'ya götürüldü. Adana'da yapılan kan tetkikinde HIV virüsünden şüphelenen doktorlar, 1 yaşındaki Y.Ç'nin kan örneğinin Ankara Hıfzısıhha Kurumu'na gönderilmesi gerektiğini aileye belirtti.

Daha sonra 500 Yataklı Devlet Hastanesi'ne geri gelen aile, burada görevlilere durumu anlattı. Konu Hastane tarafından Sağlık Müdürlüğü'ne intikal ettirildi. Sağlık Müdürü bunun üzerine yaptığı araştırmada olayın gerçek olduğunu öğrenince durumu Sağlık Bakanlığı'na bildirdi. Sağlık Bakanlığı ise yapılan tetkikler sonucunda küçük çocuğun HİV virüsü taşıdığını tespit etti.

Olayın ortaya çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı küçük çocuk için geliştirilmiş bir hastanede tedavisinin yapılması için yer ayarladı. Y.Ç. ve ailesi Sağlık Müdürlüğü tarafından havayolu ile Ankara'ya gönderildi. Sağlık Bakanlığı ihmal bulunan olayı aydınlığı kavuşturmak için müfettiş görevlendirdi.

Bakanlığın görevlendirdiği müfettişin Şanlıurfa'ya gelerek olayı soruşturmaya başladığı öğrenildi. Soruşturma sonunda olayda ihmali olan hemşire A.D.'ye kademe durdurma cezası verildi.

6 çocuklu Ç. ailesinin en küçük çocuğu olan 1 yaşındaki Y.Ç.'nin babası Mehmet Ç. olayı üzüntüsü ile anlattı. her şeyin çocuğunun üzerine su dökülmesi ile başladığını kaydeden baba Mehmet Ç. "Çocuğumu hemen Devlet Hastanesi'ne götürdüm.

Çocuğuma kan vermişlerdi. Kanın ne olduğunu da bilmiyorduk. Sonra çocuğumuzun iyileştiğini ve plastik cerrahiye götürmemizi istediler. Sonra plastik cerrahide tahlil yapıldı ve kanda mikrop bulundu.

Sona çevredeki iller kabul etmedi ve Ankara'ya götürdü. En son götürdük
durumunun iyiye gittiğini söylediler. Daha günlerimiz gelmedi yine gideceğiz" dedi.

Komşularının çocuklarını virüslü bebeğe yaklaştırmadıklarını ifade eden Mehmet Ç. "Çocuklarım bana geliyor ve diyor ki baba arkadaşlarımız sizde mikrop var diyorlar. Bende ne diyeceğim.

Bu işi yapan kimse yanlışlıkla mı yapmış bilerek mi yapmış bilmiyorum. Bu kanı veren hemşire hiç bizi arayıp sormadılar. Evimize gelip bir geçmiş olsun bile demedi" diye konuştu.

İnşaatta çalıştığını söyleyen Mehmet Ç. "Bir yer bulsam buradan gideceğim. Gidecek yerim de yok. Ben bu çocuğu ne yapacağım atama ki. Çocuktan illaki kan çıkacak ben bunu nasıl ayıracağım diğer çocuklarımdan" diye konuştu.

Üzgün baba, ilerleyen günlerde hakkını yargı yoluyla arayacağını ve gerekirse dava açacağını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 15:17:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?