Ethica İncirli Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öncel ve fizyoterpistleri Serpil Çolak ve Arzu Özensoy önceden basit bir rahatsızlık olarak bilinen ancak günümüzde görülme sıklığı gittikçe artan fibromiyaji hastalığı hakkında bilgi verdi
FİBROMİYALJİ NEDİR?
Fibromiyalji, inatçı kas ağrıları, yorgunluk ve vücutta hassas ağrılı noktalarla karakterize eklem dışı romatizmal bir hastalıktır. Ağrılar günden güne değişebilir ve çok farklı şiddetlerde seyredebilir. Eklemlerde hareket kısıtlılığına yol açmayan ancak kişinin yaşam kalitesini önemli derecede bozan kronik bir hastalıktır. Çocuklar da dahil olmak üzere her yaş grubunda görülebilir. En sık 30-50 yaş arasında görülür. Hastaların % 70-80 ni kadınlar oluşturur. Toplumun % 30 - 40'ında görülür.
NEDENLERİ NELERDİR?
Stres, depresyon, travma, romatizmal hastalıklar, ağır çalışma temposu, uyku bozuklukları, rutubetli ortam, bilgisayar kullanmak gibi uzun süre aynı poziyonda durmanızı gerektiren işler, viral enfeksiyonlar gibi pekçok şey fibromyaljiye yolaçar, Hastalığın nedeni ortadan kaldırılsa da fibromiyalji ayrıca tedavi edilmelidir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gün boyu değişiklik gösteren kronik yaygın ağrılar, genellikle soğuk, nem, stres, işyeri şartları, aşırı yorgunluk gibi nedenlerle artar. Ağrı çoğunlukla bel, boyun, omuzlarda lokalize olmakla birlikte bacak, sırt ve kollarda da görülmektedir. Tutukluk sabah belirgin olup gün içinde gittikçe azalan şekilde seyreder. Yorgunluk tüm gün boyunca ve günlük yaşamı etkileyecek şiddettedir. Ayrıca, doku sertlikleri, başağrısı, uyuşma, karıncalanma, çarpıntı, uyku bozuklukları, konsantrasyon eksikliği, adet düzensizlikleri, deride kızarıklıklar, terleme , hassasiyet, kas krampları, ağız kuruluğu, şişkinlik, karın ağrıları, ishal görülebilmektedir.
NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Yapılan kan testleri ve radyoljik incelemeler normal sonuç verir. Fibromiyalji teşhisi konulabilmesi için 3 aydan uzun süren yaygın ağrı ve belirli 18 hassas noktadan en az 11 inde bastırmakla oluşan aşırı hassasiyet görülmelidir. Başka bir klinik hastalığın varlığı bu teşhisi geçersiz kılmaz.