22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

'Cam önünde durmasaydın' cezası

İstanbul'da İngiltere Başkonsolosluğu'na yönelik bombalı saldırı sırasında karşı binada bulunan Meral Altınkılıç da yaralandı. Yüzü parçalanan Altınkılıç, tedavi sonrası sağlığına kavuştu. Yüzündeki acıları iyileşen Altınkılıç, SSK'nın tedavi masrafını patronundan istemesiyle yıkıldı. 

Bomba mağduruna, "Cam önünde durma" cezası ...

Beyoğlu İş Mahkemesi'ne dava açan SSK, dava dilekçesinde "Kurumumuz sigortalısını çalıştırırken yeterli denetim ve gözetimde bulunmayarak, İşçi Sağlığı ve İş güvenliği tüzüğü hükümlerine aykırı hareket eden işveren olayın meydana gelmesinde kusurludur" denildi. Dilekçede, kurumun 9 bin 105 YTL zarara uğratıldığı savunuldu.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Başkanlığı, İstanbul İngiltere Başkonsolosluğu'na yönelik bombalı saldırıda tek suçu, "Karşı binadaki camın önünde durmak" olan Meral Altınkılıç'ın tedavi masrafını patronunun ödemesini istedi. Yüzündeki kesikler nedeniyle acı dolu bir tedavi süreci yaşayan Altınkılıç, 9 bin 105 YTL'lik fatura ile bir kez daha mağdur oldu.

İstanbul'un diğer terör mağdurları, üç buçuk yıl önceki patlamanın yaralarını sarmışken, bir kamu kurumunun çıkardığı faturayla şaşkına döndü. Konsolosluğun komşusu GH Mimarlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. aleyhine Beyoğlu İş Mahkemesi'ne dava açan SSK, sigortalının yaralanmasında işvereni kusurlu buldu.

Dava dilekçesinde şöyle denildi: İş kazası "Kurumumuz Beyoğlu Sigorta Müdürlüğümüzde 2.8320.03/335//34.05 sayılı dosyada işlem gören davalı şirkete ait işyeri sigortalılarından Meral Altınkılıç 20 Kasım 2003 tarihinde İstanbul İngiltere Başkonsolosluğu'na yapılan bombalı (terör) saldırı sonucunda geçirdiği iş kazası neticesinde yaralanmıştır. Söz konusu kaza nedeniyle adı geçen sigortalıya Kurumumuz tarafından 479,39 YTL tutarında geçici işgöremezlik ödeneği ödenmiş, 8626,42 YTL tutarında hastane masrafı yapılmıştır. Böylece Kurum zararı 9105,82 YTL'ye ulaşmıştır. Mezkur terör saldırısı nedeniyle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2004/64 sayılı dosyasından açılan kamu davası derdesttir. Kurumumuz sigortalısını çalıştırırken, yeterli denetim ve gözetimde bulunmayarak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tüzüğü hükümlerine aykırı hareket eden işveren olayın meydana gelmesinde kusurludur. Bu itibarla 9105.82 YTL kurum zararının 506 sayılı yasanın 26'ncı maddesi ve Borçlar Kanunu'nun 50-51.maddelerinde yer alan teselsül hükümleri gereğince kusurlu davalıdan tahsilini temin için iş bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur."

20 Kasım'da İngiliz Konsolosluğu'nu hedef alan patlamadan şans eseri kurtulan Meral Altınkılıç bomba yüklü kamyonun çarpma sesiyle ne olup bittiğini anlamak için cama yönelmiş, yüzüne saplanan cam parçalarıyla yüzü parçalanmıştı. Altınkılıç uzun süren tedavisinin ardından hala aynı şirkette çalışmasını sürdürüyor.

Şehriban OĞHAN/ Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 15:25:27
Güncelleme :28 Mart 2007 Çarşamba 16:15:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?