22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

'Çatlak' deyip geçmeyin!

Kadınların hayatı bir türlü başlayamadığı ya da bitiremediği rejimlerle geçer. Amaç kilo vermek, ince alımlı bir vücuda sahip olmaktır. Rejim yaparken fazla kiloların yarattığı deformasyonları önemsemezler. Bilinçsizce yapılan bu rejimler sonucu vücutta oluşan çatlaklarla da ömür boyu birlikte yaşamak zorunda kalırlar. Bu küçük çatlaklar yıllarla birlikte daha da belirginleşir. Çözüm ise artık çok gerilerde kalmıştır.

ÇATLAKLAR NASIL OLUŞUR?

Vücut çatlakları tıpkı yara izleri gibidir. Cilt, aşırı basınçla karşılaştığı zaman yıpranır, yapısı bozulur ve çatlaklar oluşur. Önceleri bu çatlaklar pembe renklidir ama zamanla beyaza yakın bir renge döner. Bu çizgilerin güneşte rengi değişmez…

NASIL KAYBOLUR?

Çatlakların estetik anlamda tedavisi yoktur. Daha yeni oluşmuş rengi pembe olanları piyasadaki kozmetik ürünlerle geçirmek kolaydır. Ama oluşumu daha eskiye dayanan rengi beyaza dönmüş olanlar için ise tıbbi operasyonlar gerekebilir. Bunların dışında soğuk su ile duş yapmak, suyu çatlakların bulunduğu bölgelerin üzerinde dairesel hareketlerle gezdirmek kan dolaşımını arttıracağı için etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hücreler canlanacak ve çatlaklar zamanla gözden kaybolacaktır.

GÖĞÜS

Göğüsler vücudun en nazik bölgeleri arasındadır. Göğüs dokusu oldukça hassas ve incedir. Çoğunlukla bu bölgedeki çatlaklar kilo alıp vermekten ve doğum sonrasında meydana gelirler. Bazen bu çatlakların oluşumu gelişim çağında bile olabilir.

BEL

Daha çok bel çevresi ile belin üst kısmında görülen çatlaklar, her yaşta ortaya çıkabilir. Cinsiyet farkı gözetmeksizin kadınlarda ve erkeklerde meydana gelen bu tür çatlakların en önemli nedeni hızlı kilo artışı veya azalmasıdır. Bu şekilde oluşan çatlakları önlemek için doğru beslenme alışkanlıkları edinmek ve hızlı kilo verip, almaktan kaçınmak gerekir.

KARIN

Karın bölgesindeki çatlakların oluşumunda hamilelik dönemi büyük rol oynar. Genişleyen karın yüzeyi yıpranır ve esnekliğini kaybeder. Vücudun bu bölgesinde çatlak oluşumunu önlemek için cilde badem yağıyla masaj yapmak ve piyasadaki kozmetik ürünlerden kullanmak faydalı olur.

KOZMETİK ÜRÜNLERİN YARARI

Kozmetik ürünlerden faydalanmak çatlakların ilk safhası için geçerlidir.Bu ürünler,içeriklerinde yer alan kolajen, hyalüranik asit,elastin ve vitaminler sayesinde cilde tekrar esnekliğini kazandırarak etki sağlarlar.Bu tür kozmetik ürünler vücudun her bölgesinde kullanılabilir özelliğe sahiptir.Çatlakların bulunduğu bölge üzerine hafif bir şekilde masaj yaparak uygulanan bu kremler günde bir kere kullanıldıkları zaman istenen etki sağlanabilir. Çatlaklar oldukça belirgin ve rengi beyaza dönmüş ise genellikle kozmetik ürünler ve soğuk duş yeterli etkiyi göstermez. Bu metotlar sadece başka çatlakların oluşumunu önlemek için geçerli olabilir.Beyaz renkli ve oluşumu uzun zaman öncesine dayanan çatlaklardan kurtulmak için tıbbi müdahale gerekebilir.

ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLER

Yetişkin misiniz? Rejim mi yapıyorsunuz? Yoksa bir bebek mi bekliyorsunuz? Ailenizde cilt çatlaklarından şikayetçi olanlar var mı? Bu soruların cevapları doğrultusunda hemen harekete geçmelisiniz! Bütün rahatsızlıklarda olduğu gibi önlemek tedavi etmekten daha kolaydır. Çatlakları önlemek için öncelikle cildin elastikiyetinin sağlanması gerekir. Kısa zamanda aşırı miktarda kilo alıp vermekten kaçının.Cilt,vücuttaki yağ miktarının artıp azalması ile aynı hızda esnemeyi başaramadığında yıpranır ve çatlaklar oluşur.Cildin elastikiyetini kazanması ve koruması için çaba sarf edin. Bu amaçla yumuşatıcı yağlar,A,E ve F vitamini,kolajen, elastin ve hyralüranik asit yönünden zengin çatlak giderici kozmetik ürünleri düzenli olarak kullanmayı alışkanlık edinin. Çok dar giysiler giymemeye özen gösterin.Bu tür giysiler,kan dolaşımını güçleştirerek cilde gereken oksijenin sağlanmasını engeller. Oksijen almayan cilt yeteri kadar beslemediğinden dolayı daha kolay yıpranır ve deformasyona uğrar.


BESLENMEYE DİKKAT

Cildin esnek ve formunda olması için sadece dıştan korunması değil, içten de beslenmesi gerekir.Cildinize gereken özeni göstermek istiyorsanız öncelikle işe beslenme düzeninizi değiştirerek başlamalısınız.

*Yoğurt,süt,taze sebze ve meyveleri masanızdan eksik etmeyin.

*Hücre yenilenmesinde önemli rol oynayan E ve C vitamini içeren yumurta,süt ve süt ürünleri gibi besinleri tercih edin.

*Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan besinleri tüketin. Böylece daha parlak ve daha sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.

*Günde 1-1,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.Cilde gereken nemi sağladığınız taktirde esnekliğini uzun süre koruyabilirsiniz.




Gazeteport
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2007 Cuma 15:31:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?