20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Çay poşetiyle gelen sağlık

İngiltere’de geçirdiği felç nedeniyle konuşma yetisini kaybeden ve sağ kolunu kullanamayan 49 yaşındaki Walter Bast, çay poşetiyle yapılan mucizevi bir operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
İngiliz medikal teknoloji firması Biocompatibles International’da çalışan bilim insanlarının keşfi olan devrim niteliğindeki operasyonda, Bast’ın beynine, içine kök hücre doldurulmuş bir çay poşeti yerleştirildi. İlk olarak, 2 santimetrekarelik çay poşetine, içlerinde milyonlarca kök hücre olan minik kapsüller konuldu. Kemik iliğinden alınan bu kök hücreler, beyin hücrelerinin ölmesine engel olacak şekilde genetik olarak değiştirilmişti.
Bu şekilde hücreler dinçleşerek, felcin neden olduğu hasarı onardı. Tedavinin sonunda çay poşeti beyinden çıkarıldı.
Almanya’da, Bremen yakınlarında yaşayan ve operasyonun uygulanacağı ilk insan olmayı kabul eden Bast, operasyondan sonra konuşmaya başlayınca, ilk olarak kendini çok şanslı hissettiğini söyledi.
Hanover’daki International Neuroscience-Institute’teki doktorlar, çay poşetinin 15 gün beyinde kalıp kök hücrelerin CM1 olarak bilinen ilacı boşaltmasını bekledi. Ameliyattan altı hafta sonra, Bast’ın vücudu normale döndü. Cerrah Prof. Thomas Brinker, “Amacımız zarar görmüş hücrelerin yeniden işlemesini sağlamaktı ve başarılı olduk. Bu yöntem beş yıl sonra yaygın hale gelebilir. Böylece binlerce hasta iyileşebilir. Ameliyatın hiçbir yan etkisi yok” diye konuştu.

Poşetin içindeki tıp devrimi


1. Hastalar zayıflamış kan hücreleri beynin içinde parçalandığında felç geçiriyor. Bunun sonucunda da konuşma ve kollarını kullanabilme yeteneğini yitiriyor.

2. Kafatasında küçük bir boşluk açılarak kanayan damarların kanaması durduruluyor. Beynin içinde hiç kan bırakılmıyor.

3. İçinde milyonlarca kök hücre bulunan 2 santimetrekarelik çay poşeti yerleştiriliyor.

4. Poşetler, beyin hücrelerinin ölmesini ve kendisini yenilemesini sağlayan CM1 adlı bir ilaç üretmeye programlı.

5. İki hafta sonra, poşetler çıkarılıyor. Hasta konuşma ve kollarını kullanma yeteneğini yeniden kazanıyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 14:32:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?