22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Çiğ sütten yapılan peynire dikkat

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekai Tarakçı, çiğ sütle yapılan peynirlerde hastalık yapıcı mikro organizmaların uzun süre canlı kaldığını, bundan dolayı tüketici sağlığı açısından son derece tehlikeli olabileceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Zekai Tarakçı yaptığı açıklamada, sağlıklı bir peynir için ısıtma normlarına mutlaka uyulması gerektiğini belirtti. Türkiye'de peynir sütünde ısıtma mevzuatının 65 derece de 30 dakika veya 75 derecede 15-20 saniye olduğunu hatırlatan Tarakçı, "Sağlıklı peynir üretiminde bu normlara mutlaka uyulmalıdır. Çiğ sütten yapılan peynirlerde hastalık yapıcı mikro organizmalar uzun süre canlı kalabilmektedir. Bu nedenle üretimden hemen sonra tüketime sunulacak peynirler için sütün belirtilen ısı ve sürelerde tutulması tüketici sağlığı açısından son derece önemlidir" dedi.

Sütün istenilen ısıtma yapılmasıyla verem ve burusella gibi hastalık etmenlerini yok edildiğini işaret eden Tarakçı, "Aksi halde bu hastalıklara davetiye çıkartılabilir. Sütün ısıtılmasıyla mikro organizmalarda imha edilerek peynir kalitesine olumlu etki sağlanır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 13:31:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?