28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Çin'de kuş gribinin aşısı etkili oldu

Çin Tarım Bakanı Jia Youling, ülkenin kuş gribi aşılarının dünyanın en iyisi olduğunu ve sağlıklı görünen hiçbir kümes hayvanına H5N1 virüsü bulaştığının teyit edilmediğini söyledi.

Çin`in resmi China Daily gazetesinin haberine göre Youling, kümes hayvanlarında yaygın vaka sayısı 2004`te 50`den 2005`te 32`ye düştü ve bu vakaların çoğu aşıların gerektiği gibi kullanmadığı bölgelerde ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü`nün (WHO) Çin`deki kuş gribi salgınlarına karşı önlemlerden sorumlu görevlisi Julie Hall ise, Çin`deki aşılama programının virüsü ``maskeliyor olması`` ihtimalinin değerlendirilmesi için incelemeler yapılması gerektiğini söyledi. Hastalık nedeniyle 2003`ten beri Asya ve Ortadoğu`da 100 civarında insan öldü.

Enfekte olduğu halde hastalık semptomlarını göstermeyen kümes hayvanları bulunması riski, bu ayın başlarında Çin`in güneyindeki Guangdong eyaletinde bazı canlı kümes hayvanı pazarlarını ziyaret eden bir kişinin ölmesiyle gündeme gelmişti. Yetkililer bu kişinin hastalığı, H5N1 virüsü bulaşmış olmasına rağmen ölmemiş kuşlardan kapmış olabileceğini söylemişlerdi.

Ancak Jia, Çin`de sağlıklı görünmesine rağmen enfeksiyon taşıyan kuş bulunmadığının anlaşıldığını söyledi.

Kümes hayvanlarında kullanılan ``kötü`` aşıların, hastalıkları gizlediği biliniyor. Aşılar hastalık belirtisi göstermeyen kuşları koruyor ancak bu hayvanların enfeksiyonu taşımalarına engel olamıyor. Bu kuşlar, virüsü dışkılarıyla çevreye bulaştırabiliyorlar.

Ocak ayı başında dört çocuğun kuş gribi hastalığından öldüğü ve birçok ilde milyonlarca kanatlı hayvanın telef edildiği Türkiye`de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kuş gribiyle mücadele için hazırlanan orta vadeli strateji belgesinde, aşılama stratejisi ve programlarının belirlenmesi için hedef olarak Mart sonu belirlenmişti.

İSRAİL VE KAZAKİSTAN`DA VİRÜS İsrail ülkenin güneyinde kümes hayvanlarına bulaşan kuş gribi virüsünün testler sonucunda ölümcül H5N1 virüsü olduğunun anlaşıldığını açıkladı.

Ülkedeki üç çiftlikte binlerce kuşun ölmesinin ardından kümeslerdeki hindi ve tavuk sürülerin itlaf edilmesine başlandı.

Kazakistan`da da Reuters`e açıklama yapan bir Tarım Bakanlığı yetkilisi, ülkenin batısında ölü bulunan kuğularda H5N1 virüsü saptandığını söyledi.

Kazakistan`da geçen yıl kuşlarda H5N1 saptanmış ancak virüs insanlara bulaşmamıştı.

aa
Yayın Tarihi : 20 Mart 2006 Pazartesi 12:25:12
Güncelleme :24 Mart 2006 Cuma 20:44:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?