15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Çocuk odası düzenlerken dikkat

Aksiyon ve şiddeti sembolize eden, kavram kargaşası yaratabilecek çizgi kahraman karakteriyle süslü odaların, çocuğun ruhsal sağlığı ve gelişimini olumsuz etkilediği iddia edildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yolga, çocuk odalarında son yıllarda arabalı, bebekli, çizgi film temalı mobilyaların daha çok tercih edildiğinin gözlendiğini söyledi.

Yolga, bu yeni tasarımların çocuklara daha çok hitap ettiğini ve yaşam alanlarını zenginleştirdiğini söyledi. Ancak, hayal güçlerini besleyen, kendilerini mutlu ve şanslı hissetmelerini sağlayanlar kadar, olumsuzluk yaratabilecek unsurlar konusunda da duyarlı olunması gerektiğine dikkati çeken Göktaş, aksiyon ve şiddeti sembolize eden ya da çocukta kavram kargaşası yaratabilecek kadar abartılı temalar içeren dizayn ve süslemelerin gelecekte yaratabileceği olası sorunlara işaret etti.

Göktaş, şunları kaydetti:

"Özellikle bu özellikteki çizgi kahramanlar, çocuk tarafından benimsenirse istenmeyen psikolojik bazı belirtilere yol açılabilir.

Çocuk odaları, sade olmalı ve sakinleştirici sonuçlar yaratmalıdır. Odalardaki tonlar koyu renkte olmamalıdır. Bu durum uyku bozukluğuna neden olur. Çocuk odasındaki karakterlerin çocukta şiddet içerikli davranışlarda bulunan kahramanları taklit etmeleri sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle kavram karmaşası yaratabilecek, sihirli temalar işleyen unsurlardan bir nebze uzak tutmak, çocuklarımızın ruhsal sağlığı ve gelişimleri için faydalı olacaktır.

Burada anne babalara düşen rol, genellemelerden uzak durarak çocuklarının bireysel yapısını göz önünde tutmalarıdır. Oda düzenlerken seçilecek her türlü materyalin çocuğun yaşına, cinsiyetine, kişilik yapısına, gelişim düzeyine ve rahatlığına uygun olmasına dikkat edilmelidir."

AA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 15:15:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?