15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Çocukların diş sağlığı tehlikede

Merkezi İzmir'de bulunan Ege Ağız ve Diş Sağlığı Hekimleri Derneği'nin ücretsiz muayene ve tedavi faaliyetleri sürüyor.

 Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde gerçekleştirilen ücretsiz ağız bakımı ve eğitimi sırasında bir öğrenci, dişinin çekileceği korkusuyla bayıldı.
Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ile Savaştepe Kaymakamlığı'nın davetlisi olarak ilçeye gelen Ege Ağız Diş Sağlığı Hekimliği Derneği'nin gönllü üyeleri, Savaştepe Anadolu Öğretmen Lisesi'nde kurduğu seyyar diş kliniğinde içe merkezi ile çevre köylerden gelen öğrencilere genel diş sağlığı eğitiminden geçirirken, diş fırçalaması ve acil tedavilerini de yerinde yaptı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Sabah, 40 diş hekiminin biraraya gelerek ortak olarak kurdukları dernekte kendisi dahil herkesin gönüllü olarak ve hafta sonları çalıştıklarını söyledi.
Sabah, Türkiye'nin birçok ücra köşesine gittiklerini, araç desteği yapıldığı takdirde istenen her yere gidebileceklerini belirtti. Savaştepe ilçesinde kurulan seyyar klinikte 380 çocuk diş muayenesinden geçirildi. Bunlardan 200'üne, 'diş sağlığı eğitimi ve diş fırçalama' eğitimi verilirken, 120 çocukta tespit edilen çürük dişler çekildi. 60 çocuğun dişlerine ise dolgu yapıldı. Muayene edilen çocukların yarısının dişlerinin çürük ya da bakıma muhtaç çıkması, ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmediğini gösterirken, diş hekimleri bu konuda çok daha dikkatli olunmasını istedi. Ağız ve diş sağlığının herkes tarafından herkes tarafından çok önemsenmesi gerektiği belirtildi.

OKUL ÇOCUKLARININ YÜZDE 85'İNİN DİŞİ ÇÜRÜK 

Prof. Dr. Ertuğrul Sabah, şimdiye kadar ülke genelinde toplam 60 merkezde çalışma yaptıklarını, karşılaştıkları tablonun çok ciddi oludğunu söyledi. Türkiye genelinde okula giden çocukların yüzde 85'inin dişlerinin çürük çıktığını anlatan Prof. Dr. Ertuğrul Sabah, sorunun temelinde eğitimsizlik olduğu vurguladı. Gönüllü sivil toplum kuruluşu olarak yaklaşık 6 yıldır faaliyette olduklarını anlatan Prof. Dr. Sabah, çalışmalarındaki esas amaçlardan birinin de kamuoyunda aşınmaya uğradığını ileri sürdüğü diş hekimliği imajını daha üst esviyelere çıkartmak olduğunu vurguladı. Sabah, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Esas amacımız aşınmaya uğramış, zedelenmiş diş hekimi imajını yükseltmek. Diş hekimlerinin sosyal, bilimsel seviyesini üst seviyelere çekmek, eskiden olduğu gibi. Lokomotif çalışmalarımızdan biri de, ülke genelinde zihinsel engelli merkezleriyle çalışıyoruz. Yatılı ilköğretim bölge okulları ve dağ köyleriyle çalışıyoruz. Ağız diş sağlığı fırçalama eğitimi veriyoruz, ağız içi muayeneler yapıyoruz, tedavileri günlük gerçekleştiriyoruz. Seyyar sahra tipi seyyar kliniğimiz var, aynı anda 100 çocuğun diş hekimliğini yapabilecek donanımdayız. Şimdiye kadar Türkiye'de 60 merkez ziyaret ettik. Bu tür çalışma yapan başka bir dernek veya kuruluş ben bilmiyorum. Şimdiye kadar 5 bin civarı zihinsel engelli, bir o kadar da sağlıklı köy çocuklarının dişlerine müdahale ettik, eğitim verdik. Yaklaşık yüzde 85 civarında dişlerinde çürük var. Bunun temelinde eğitim eksikilği yatıyor. Çocuklara, çocuk sahibi olacak genç annelere ağız ve diş sağlığı eğitimi veremez, anaokulu ve kreşlerde bu eğitimi tekrar edemez, ilköğretim okullarına ulaşamazsanız diş çürükleri sayısını indirmek mümkün değil. Diş çürükleri ağız diş sağlığı eğitiminin alınmamasından kaynaklanıyor."
Bu arada, okuldaki muayene sırasında dişinin çekileceğini öğrenen bir öğrenci korkudan bayıldı. Aşırı şekilde heyecanlanan öğrenciye doktorlar anında müdahale etti.
iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 18:43:58
Güncelleme :2 Mart 2007 Cuma 13:51:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şener kara IP: 88.245.19.xxx Tarih : 28.02.2007 21:07:39
slm herkese saygılarımı sunarak bu faaliyetin çocuklar açısından nekadar önemli olduğunu belirtmek isterim bu işe gönül verenlere ve emeyi geçen herkese şükranlarımı sunuyorum umarım türkiyenin her bölgesinde böyle kuruluşlar faaliyet gösterir tşk ediyor butür faaliyetlerin devamını diliyorum