19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Değişen yiyeceklere dikkat!

DEĞİŞEN YİYECEKLER SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından “Beslenme ve Sağlık” konulu konferans düzenlendi. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Billur Canbakan, “Hiçbir dönemde yiyeceklerimizde son yüzyılda olduğu kadar korkunç değişiklikler yaşanmamıştır” dedi.

İÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Sağlık ve Beslenme” konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Billur Canbakan, günümüzdeki hastalıklar ve bunların beslenme ile olan ilişkileri hakkında bilgi verdi. Obezite, anoreksiya nevroza ve bulimiya nevroza hastalıklarından söz eden Canbakan, anoreksiya nevroza ve bulimiya nevrozanın özellikle kadınlarda ve kentsel Batı toplumlarında görüldüğünü söyledi.

Rafine gıdalara dikkat

İnsanların tükettikleri besinlerin hızlı bir değişime uğradığını belirten Billur Canbakan, insanların genlerinin ise bin yıllardır çok az değime gösterdiğine dikkat çekti. Canbakan, “Genlerimizin baş edemeyeceği yiyeceklerle beslenirsek hücrelerimize zarar veririz” dedi.

Rafine gıdaların (doğallığını yitirmiş, üretilen gıdalar) sağlığı olumsuz etkilediğini ifade eden Canbakan, bu gıdalardan uzak durmak gerektiğini belirtti. Omega 3 ve Omega 6 yağlarının yararlarına değinen Billur Canbakan, Omega 3’ün keten tohumu, ceviz ve balıkta bulunduğunu söyledi.

Beyazlardan kaçınmak gerek

Canbakan, sağlıklı beslenmek için günlük besinlerin yüzde 25-30’unu proteinin ve yüzde 40-60’ını karbonhidratların oluşturması gerektiğini belitti. İnsan vücudunun günlük tuz ihtiyacının 5-8 gram arasında olduğunu söyleyen Billur Canbakan, günde en az 4 bardak su içilmesi gerektiğini hatırlattı.

Sağlıklı beslenme için sebze ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Canbakan, beyazlardan (un, şeker, tuz), alkollü ve asitli içeceklerden kaçınmak gerektiğini söyledi.


 

İÜHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 20:40:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?