15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Denizde hayatınızdan olmayın

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Dabak, sıcaklıkların artmasıyla birlikte soluğu denizde alan vatandaşları yemek, alkol, giysi ve ani ısı değişiklikleri konusunda uyardı.

Yemek yenildikten hemen sonra denize girilmesinin kramp riskini arttırdığını söyleyen Doç. Dr. Dabak, bu nedenle yemekten en az 2 saat sonra denize girilmesi gerektiğini belirtti. Dabak, ani ısı değişiklikleri baş dönmesi, mide bulantısı ve bayılmalara varan sonuçlar oluşturacağından güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde güneşte fazla kalınmaması ve denize girilmemesi gerektiğini vurguladı. Alkol alınarak denize girilmesinin tehlikelerini anlatırken, "Alkol, kişi üzerinde gereksiz güven oluşturur. Bu da cesaret gösterisine dönüşür. Haliyle kıyıdan bilinçsizce uzaklaşma eğilimi baş gösterir" diyen Dabak, kesinlikle alkol alınarak denize girilmemesi uyarısında bulundu.

İyi yüzme bilmeyenlerin boğulma tehlikesi geçirenlere yardım etmemesi gerektiğini de kaydeden Doç. Dr. Şennur Dabak, "Ben yüzmeyi çok iyi biliyorum" düşüncesiyle kıyıdan fazla uzaklaşılmaması gerektiğine dikkat çekti. Dabak, "Unutmayalım ki dönüşte yorgunluk ve buna bağlı olarak kramp riski artar" dedi.

Denize girerken su emici özelliği olan yünlü ve pamuklu kıyafetlerden kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Dabak, "Ayrıca, daima denize giderken evdekilere bilgi verilmelidir. Denize giderken yanımızda mutlaka iyi yüzme bilen birisi olmalıdır. Şayet yoksa tenha yerlerde yüzmek yerine, kalabalığın yoğun olduğu yerlerde denize girilmelidir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 14:11:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?