16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Depreme dayanıksız hastane kapanıyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK üyesi Abbas Koluaçık, “Kadın doğum ve çocuk hastalıkları hizmetini doğuda bir arada veren tek hastane olan Erzurum Aziziye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin kapatılmasıyla sadece hastalar değil, sağlık emekçileri de büyük sıkıntı yaşayacak” dedi.

Depreme dayanıksız olduğu belirlenen Aziziye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde bugünden itibaren hasta kabul edilmemeye başlandı. Bunun üzerine SES üyeleri ve hastane çalışanları, hastane önünde basın açıklaması yaptı.

SES MYK üyesi Koluaçık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Erzurumlu olduğunu hatırlatarak, “Sağlık Bakanının memleketinde bir hastanenin kapatılmasının üzüntüsünü yaşıyoruz” diye konuştu.

Hastanenin sağlam olmadığı için yıkılmak istendiğini de ifade eden Koluaçık, şöyle devam etti:

“Bilim adamlarından kurulan bir heyet, Erzurum'daki tüm hastaneleri incelensin. Neden sadece bu hastane incelendi. Aziziye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin neden kapatılmak istendiğini herkes biliyor. Hastanenin içinde bulunduğu 15-20 dönümlük arazi için yapılan rant tartışmasının herkes farkındadır.”

Hastanenin kadın doğum ve çocuk hastalıkları hizmetlerini bir arada veren doğudaki tek hastane olduğunu da kaydeden Koluaçık, şunları söyledi:

“Hastanenin kapatılmasıyla sadece hastalar değil, sağlık emekçileri de büyük sıkıntı yaşayacaktır. Hastanedeki 60 personelimiz rant uğruna akşam evine ekmek götüremeyecek. İşten çıkarılan personelin vebalini Sağlık Bakanı taşıyamaz.”

SES Erzurum Temsilcilik Başkanı Ferit Ceylan ise sağlıkta yıkımı engellemek için çalıştıklarını belirterek, “Hastanelerin kapatılması demek, birçok insanın mağdur edilmesi demektir” dedi. 

İL SAĞLIK MÜDÜR VEKİLİ MAHMUT AVCI

Hastaneye gelen İl Sağlık Müdür Vekili Mahmut Avcı ise yaptığı açıklamada, hastanenin sağlam olmadığı yönünde verilen bilgilerin ardından Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesine deprem yükü araştırması yaptırdıklarını söyledi.

Araştırmada hastanenin güçlendirilmesi gerektiğinin ortaya çıktığını belirten Avcı, şöyle dedi:

“Bayındırlık İl Müdürlüğünün yaptığı maliyet araştırmasında güçlendirme projesinin bina maliyetinden yüzde 60 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Kanun ve yönetmeliklere göre Sağlık Bakanlığı tarafından binanın terk edilmesine karar verildi.”

Hastanenin kapatılması konusunda bir tek hastanede temizlik hizmetlerinde çalışan özel sektör elemanlarının sıkıntı yaşayacağını belirten Avcı, çalışanların mağduriyetinin giderilmesi için yönetmeliklerde gösterilenleri yapacaklarını kaydetti.

Hastanede 3 hastanın yattığını ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

“Tedavi gören hastalarımız, taburcu oluncaya kadar hastanede kalacak. Bunların dışında çocuk hastalıkları için gelen vatandaşlarımızı Numune Hastanesine, kadın doğum hastaları ise Nenehatun Kadın Doğum Hastanesine sevk ediyoruz. Numune Hastanesine çocuk hastalar için 50 yataklı yeni bir bölüm eklendi. Nenehatun Kadın Doğum Hastanesinde ise açılan yeni doğan ünitesinde 17 kadın doğum doktoruyla en iyi hizmeti veriyoruz.”

Öte yandan, Aziziye Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine muayene olmak için gelenleri hastane kapısında karşılayan İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşlara hasta kabul edilmediğini söylediler. Hastalar, Sağlık Müdürlüğünün araçlarına bindirilerek, Numune ile Nenehatun hastanelerine sevk edildiler.
Hürriyet İnternet
Yayın Tarihi : 20 Mart 2007 Salı 15:28:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?